Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Viviane Reding rămâne vagă privind eventuale sancţiuni împotriva României

viviane-reding-ramane-vaga-privind-eventuale-sanctiuni-impotriva-romaniei.jpg

Comisarul european al Justiţiei, Viviane Reding (Foto: Reuters/Francois Lenoir)

Viviane Reding, comisarul european al Justiţiei, a reamintit miercuri care sunt îngrijorările Bruxellesului legate de situaţia din România. Presiunea exercitată asupra justiţiei, limitatea competenţelor Curţii Constituţionale şi înlocuirea Avocatului Poporului sunt trei aspecte care o îngrijorează pe Reding.

Comisarul european al Justiţiei nu răspunde clar la întrebarea: ce modalităţi de sancţiune ar exista împotriva României pe plan european.

"Cunoaşteţi tratatele, ştiţi cum a reacţionat Comisia Europeană şi în alte cazuri similare", a spus Viviane Reding.

"Mai întâi, trebuie să mă întâlnesc cu ministrul român al Justiţiei, iar preşedintele (Barroso) trebuie să se întâlnească cu prim-ministrul român; apoi colegiul de comisari va decide miercurea viitoare ce acţiuni va întreprinde", adaugă Viviane Reding.

Suspendare Traian Băsescu

Viviane Reding, comisarul european al Justiţiei

AscultăDownload

Comisarul Justiţiei a amintit că există jaloane şi criterii europene de verificare a reformei justiţiei şi combaterii corupţiei în România, care se regăsesc în fiecare an în raportul redactat de Comisia Europeană (raportul MCV). Există în principiu o sancţiune care se numeşte clauza de salvgardare şi care s-ar traduce prin nerecunoaşterea verdictelor date de curţile române pe plan european. Reding nu s-a referit la această posibilitate, care de altfel nu ar aranja deloc Uniunea Europeană.