Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Viviane Reding despre vămi : E un semn că justiţia începe să funcţioneze

reding-viviane-poza-afp.jpg

Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding (Foto : AFP)

Vice-preşedinta Comisiei Europene, Viviane Reding a comentat într-o emisiune pentru RFI şi TV5 Monde arestările din vămile româneşti. Ea spune că acţiunile de la frontiere demonstrează că justiţia începe să funcţioneze în România.

Viviane Reding apreciază acţiunile anti-corupţie de la graniţele României. "În legătură cu demiterea şefului vămilor din România, e ca povestea cu paharul pe jumătate gol sau pe jumătate plin. Mie mi se pare foarte pozitiv ca într-un stat membru, oameni acuzaţi de corupţie să fie prinşi de justiţie, pentru că dacă n-ar fi prinşi de justiţie, ar fi şi mai rău. Deci a da exemplul, a spune "corupţia nu e permisă, o să fiţi pedepsiţi" e un lucru foarte bun, e direcţia pe care trebuie mers, e un semn că justiţia începe să funcţioneze", a declarat comisarul pentru Justiţie, în emisiunea "Internationales", realizată de RFI, TV 5 şi ziarul Le Monde.

Schengen

Viviane Reding, comisar european pentru Justiţie

AscultăDownload

Comisarul spune că aderarea la Spaţiul Schengen are două dimensiuni : una tehnică şi una politică. "După ce Comisia face raportul tehnic, statele membre trebuie să spună în unanimitate dacă cele două pot fi integrate în club. Aici survine problema, pentru că există mai multe state membre care spun NU pentru moment. Cât timp ele spun NU, va fi NU , acordul trebuie să fie unanim", explică Viviane Reding.

Ţările care se opun intrării României în Schengen ar trebui să fie mai clare în ceea ce solicită Bucureştiului. Iată ce a declarat comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström, joi, 10 februarie, după întâlnirea cu ministrul român de Interne, Traian Igaş.

Cecilia Malmström cere criterii clare pentru aderarea României la Spaţiul Schengen. "O decizie trebuie luată în unanimitate, asta înseamnă că toate cele 27 de ţări trebuie să fie de acord şi astăzi acest acord nu există. Comisia nu poate vota în acest caz, dar vom încerca să lucrăm împreună cu statele membre şi cu România, pentru a găsi o soluţie. Ceea ce recomand statelor membre care se opun este să fie clare, mai concrete în ceea ce solicită României, să prezinte elemente concrete şi măsurabile. Şi de asemenea încurajez România să-şi continue lupta împotriva corupţiei şi eforturile pentru întărirea securităţii la frontiere", spune comisarul european pentru Afaceri Interne.