Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vizele pentru SUA, mai uşor de obţinut în viitor

vizele-sua-mai-usor-obtinut-viitor.jpg

Vizele pentru SUA, mai uşor de obţinut cât de curând.

"Modificarea legislaţiei privind eliminarea vizelor susţinută de Barack Obam, va avantaja România". Iată ce a declarat Ambasadorul SUA la Bucureşti. Mark Gitenstein spune că preşedintele Obama pledează pentru ideea ca accentul să fie pus nu pe rata de refuz a vizelor ca în prezent, ci pe numărul celor care depăşesc perioada legală de şedere în SUA. Declaraţia ambasadorului american a fost făcută la lansarea proiectului "Harta prezenţei americane în România".

"Românii ar putea lua vize pentru Statele Unite mai uşor dacă propunerile lui Barack Obama vor fi acceptate" a spus Ambasadorul american la Bucureşti, Mark Gitenstein la lansarea proiectului "Prezenţa SUA în România". Declaraţia sa vine după ce la Varşovia preşedintele Statelor Unite a promis polonezilor o serie de modificări la legislaţia de acordare a vizelor. Ambasadorul american la Bucureşti spune că şi România ar putea avea de câştigat.

"Preşedintele SUA vrea să schimbe criteriile de intrare în programul Visa Waiver. În legea actuală pentru a intra în programul Visa Waiver elementul de bază este rata de refuzuri, adica rata prin care ofiiciile cosulare refuză oamenii pentru viză, ea trebuie să fie sub 3 la sută în condiţiile în care acum ea este peste 20 la sută.

Deşi peste 75% dintre românii care aplică pentru viză o şi primesc, totuşi trebuie să faceţi mai multe pentru a scădea rata de refuzuri. Legea preşedintelui Obama nu va lua în cosiderara rata de refuz a vizelor ci proporţia de persoane care depăşesc şederea legală pe care o acordă viza obţinută. Deci, dacă legislaţia trece aşa cum o susţine preşedintele american ar putea să aibă un impact pozitiv asupra participării Românieie la programul Visa Waiver."


România, alături de Bulgaria, Polonia şi Cipru sunt singurele ţări membre UE ai căror cetăţeni mai au nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite. Programul Visa Waiver facilitează cetăţenilor statelor membre călatoria în SUA în scop turistic sau de afaceri pentru o perioadă de 90 de zile sau mai puţin, fără a fi nevoie să obţină o viză.

Deşi românii încă nu se bucură de liberalizarea vizelor din 1990 până în prezent, Guvernul SUA a ajutat România cu peste 1,1 miliarde de dolari potrivit datelor Ambasadei Americii. Investiţiile americane directe în România continuă să crească, peste 100 de companii americane sunt prezente în România cu aproape zece mii de angajaţi. Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti a discutat recent cu ministrul Transporturilor despre situaţia companiei Bechtel. Anca Boagiu i-a dat asigurări acestuia că încearcă să găsească soluţii pentru arierate. Mark Gitenstein, spune că speră ca problema arieratelor să fie întradevăr rezolvată.


"Am avut discuţii pe larg despre contractul Bechtel cu ministrul Transporturilor şi ea încearcă să găsească metode pentru a rezolva problema arieratelor care fac parte din acest contract. Sunt încrezător după discuţiile cu ea şi vreau să subliniez că e vorba şi despre o companie din Turcia care face parte din Bechtel nu doar de Statele Unite. Dar sunt încrezător că problema arieratelor va fi rezolvată" spune Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Mark Gitenstein.


Proiectul de construcţie a Autostrăzii Transilvania, a început în 2004, în baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde de euro acordat companiei americane Bechtel. Lucrările au fost întrerupte la jumătatea anului 2005, când autorităţile au început reanalizarea contractelor încheiate de guvernarea precedentă. Autostrada Transilvania este proiectată pe o lungime totală de 415 kilometri, dar porţiunea construită până în prezent cu finanţarea statului, la aproape şapte ani de la lansarea proiectului, a depăşit cu puţin 10% din traseul total.

Liliana Simionescu despre vizele pentru SUA