Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vizită delicată a liderului Hamas în Fâşia Gaza

vizita-delicata-liderului-hamas-fasia-gaza.jpg

Liderul politic al mişcării radicale palestiniene Hamas, Khaled Meshaal (Foto: Reuters)

Khaled Meshaal, şeful în exil al mişcării islamiste Hamas, este aşteptat vineri în Fâşia Gaza, au anunţat responsabili ai organizaţiei. Vizita liderului politic al Hamasului coincide cu aniversarea a 25 de ani de existenţă a mişcării radicale.

Khaled Meshaal, în vârstă de 56 de ani, originar din Cisiordania, a fost nevoit să ia calea exilului împreună cu familia sa, imediat după războiul israeliano-arab din 1967. Dată de la care nu a mai revenit vreodată în teritoriile palestiniene.

Stabilit multă vreme la Damasc, în Siria, Meshaal a părăsit capitala asediată a regimului al-Assad, considerând represiunea acestuia prea brutală. Refugiat de atunci la Doha, în Qatar, Khaled Meshaal întreţine relaţii apropiate cu emirul din acest stat de la Golful Persic. Şeicul Hamad ben Khalifa al-Thani a efectuat de altfel şi el o vizită istorică în Fâşia Gaza, pe 23 octombrie, prima deplasare a unui şef de stat în acest teritoriu palestinian, de când Hamasul a preluat puterea acolo în 2007.

În cursul sejurului său şi al familiei sale (23 de membri ai "clanului" Meshaal îl însoţesc), şeful politic şi ideologul Hamasului se va întâlni printre alţii şi cu "membrii familiilor martirilor ultimei agresiuni israeliene", cum se arată într-un comunicat al Hamas, o mişcare ce consideră această vizită ca pe un "fruct al victoriei rezistenţei împotriva ocupantului".

Reamintim că recenta operaţiune militară israeliană în Fâşia Gaza a făcut 174 de morţi palestinieni, în majoritate civili şi şase victime israeliene. Conflictul a izbucnit după lichidarea şefului militar al Hamas. Rămâne de văzut cum va reacţiona acum Israelul la această vizită istorică a liderului politic al organizaţiei. Mulţi se întreabă dacă Israelul va respecta armistiţiul instaurat acum câteva zile, după o mediere egipteană, pentru a perturba deplasarea lui Khaled Meshaal în Fâşia Gaza.