Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vizită istorică a reginei Elisabeta în Irlanda

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii începe marţi, 17 mai, o vizită de trei zile în Republica Irlanda, vizită considerată "istorică". Premierul britanic, David Cameron, i se va alătura miercuri Reginei. Ce are atât de special această vizită?

Vizita este specială, pentru că e prima de la obţinerea independenţei în 1922. Ultima vizită în Irlanda de Sud a fost efectuată de bunicul reginei, George al V-lea, în iulie 1911, perioadă în care radicalii irlandezi au început lupta pentru independenţă. Suveranul britanic s-a dus atunci chiar la Dublin. Cinci ani mai târziu, de Paşte, se declanşa insurecţia, reprimată în sânge de către soldaţii britanici, dar care a dus în 1922 la independenţa Irlandei de Sud. De atunci, din 1922, insula rămâne împărţită: Irlanda de Nord continuă să facă parte din Marea Britanie, Irlanda de Sud este o republică independentă.

Regina Elisabeta a II-a speră să întoarcă o pagină dureroasă prin această vizită: ea devine primul suveran britanic care vizitează insula în ultima sută de ani. Semnificaţia politică a acestei vizite este deci foarte importantă şi plină de simboluri, lucru rar în cele 129 de vizite în străinătate pe care Regina Elisabeta le-a efectuat până acum.

Regina va participa la comemorarea insurecţiei de Paşte din 1916 la "Grădina Amintirii", unde va depune o coroană în memoria martirilor irlandezi. Ea va vizita apoi stadionul Croke Park, unde soldaţii britanici au tras în mulţime cu ocazia unui meci de fotbal în 1920.

Numeroase manifestaţii au fost anunţate în ţară de radicalii irlandezi, pentru a protesta contra acestei vizite. O bombă în stare de funcţionare a fost dezamorsată luni seară lângă Dublin.

Totuşi, majoritatea o aşteaptă pe Regina Angliei fără nici o pasiune. În realitate, relaţiile dintre cele două ţări s-au normalizat, astăzi Londra e plină de imigranţi irlandezi, care fug de criză, iar Dublinul este plin de britanici.

Simbolic pentru această situaţie este că şeful serviciului de reglementare financiară al băncii centrale irlandeze este un englez, Matthew Elderfield. Vizita Reginei Elisabeta va oficializa acest sentiment aproape general.