
Politică
Vizită misterioasă a lui Marian Lupu la Moscova
lupu-marian-prim-plan-bun.jpg

Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac
Marian Lupu face această vizită la Moscova în urma unei discuţii telefonice pe care a avut-o săptămâna trecută cu preşedintele Dumei de Stat, Boris Grîzlov.
Potrivit serviciului de presă al Legislativului de la Chişinău, Marian Lupu pleacă la Moscova pentru a discuta cu Boris Grîzlov despre "perspectivele dinamizării dialogului interparlamentar moldo-rus".
Unii analişti de la Chişinău consideră că această vizită ar putea avea mai degrabă legătură cu situaţia creată în jurul alegerii preşedintelui Republicii Moldova.
Analistul politic Nicolae Negru consideră în acest context că vizita este surprinzătoare. "Domnul Lupu nu ar trebui să meargă acum pentru că nu s-au format în deplină măsură structurile puterii, preşedintele nu a fost ales, Parlamentul de facto nici nu şi-a început activitatea cum trebuie.
Deci domnul Lupu avea toate argumentele să-i spună domnului Grîzlov (n.r. preşedintele Dumei de Stat a Federaţiei Ruse) că este foarte prins acum. Nu cred că relaţiile interparlamentare moldo-ruse ar fi avut de suferit dacă această vizită ar fi avut loc să zicem peste o lună sau două. De aceea eu cred că motivele reale pot fi altele decât cele declarate".
Analistul politic apreciază că Marian Lupu a comis un gest "emotiv" din dorinţa de a fi neaparat preşedinte.
Marian Lupu este candidatul coaliţiei majoritare la funcţia de preşedinte, însă mai are nevoie de două voturi ale Opoziţiei comuniste, pentru a fi ales, voturi pe care comuniştii refuză să le ofere.
La fel, consideră mai mulţi analişti, această vizită ar urmări să reprobeze afirmaţiile comuniştilor, care l-au acuzat pe Marian Lupu de trădarea intereselor Rusiei, după ce Partidul Democrat, condus de el a acceptat să facă alianţă cu două partide pro-europene : Partidul Liberal Democrat al premierului Vlad Filat şi Partidul Liberal al fostului preşedinte interimar, Mihai Ghimpu.
Lupu anunţa la o întâlnire cu ambasadorii străini acreditaţi la Chişinău că apropierea de Uniunea Europeană rămâne o prioritate pentru ţară, însă Republica Moldova va depune toate eforturile pentru a avea cu Rusia relaţii politice şi economice eficiente.