Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vizită surpriză a lui Nicolas Sarkozy în Afganistan

vizita-surpriza-nicolas-sarkozy-afganistan.jpg

Nicolas Sarkozy anunţă retragerea din Afganistan.

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a efectuat o vizită neanunţată în Afganistan, marţi, 12 iulie. El a avut programată şi o vizită la o bază militară din provincia Kapisa, unde sunt staţionaţi cei mai mulţi militari francezi din contingentul ISAF. Sarkozy anunţă că Franţa va retrage o mie de soldaţi din Afganistan până la sfârşitul anului viitor, afirmând că "trebuie să ştii să închei un război".

Este a treia vizită a lui Nicolas Sarkozy în Afganistan, de când a fost ales în fruntea statului francez.

Luna trecută, Nicolas Sarkozy a anunţat o retragere în etape a patru mii de soldaţi francezi, care s-ar ghida după calendarul de retragere al trupelor americane din teatrul de operaţiuni.

Preşedintele francez are programată în cursul zilei o întâlnire cu omologul său afgan, Hamid Karzai şi cu generalul american David Petraeus, comandantul trupelor NATO şi ale SUA în Afganistan.

 

Franţa sună retragerea din Afganistan

 

Preşedintele francez a anunţat marţi că Franţa va retrage o mie de militari din Afganistan până la sfârşitul anului viitor. Ei reprezintă aproximativ un sfert din efectivele franceze staţionate în Afganistan.

"Trebuie să ştii să închei un război. (…) Nu s-a pus niciodată problema să menţinem trupe în Afganistan pe termen nedefinit", declară Nicolas Sarkozy în faţa militarilor de la baza Tora, situată în districtul Surobi, la est de Kabul.

În Afganistan sunt staţionaţi circa patru mii de soldaţi francezi, majoritata la Surobi, Kabul şi în provincia Kapisa. "Efectivele care rămân vor fi concentrate la Kapisa" după sfârşitul anului 2012, precizează Nicolas Sarkozy.

 

Contextul

 

Retragerea anunţată de preşedintele francez vine la scurt timp după ce omologul său american a făcut publice planurile de părăsire a zonei de război de către trupele Pentagonului. Aliaţii NATO se tem că valul s-ar putea perpetua. În Afganistan sunt staţionaţi 132.500 de militari din 48 de state. În prezent, situaţia este următoarea:

 

·        Marea Britanie este al doilea contributor la contingentul ISAF şi la operaţiunea Enduring Freedom (condusă de SUA) cu 9.500 de militari. Anul acesta ar urma să fie retraşi 400 de soldaţi britanici. Ce se va întâmpla apoi, nu se ştie deocamdată. Guvernul conservator a anunţat că va finaliza planurile în curând.

 

·        Germania are al treilea contingent ca număr de soldaţi în Afganistan. La finele anului, Guvernul de la Berlin vrea să pornească operaţiunea de retragere – DACĂ SITUAŢIA DE SECURITATE O VA PERMITE. Despre câţi militari ar fi vorba în primă fază nu există estimări.

 

·        Retragerea celor 2.900 de soldaţi canadieni a început deja, la sfârşitul anului urmând să mai fie în Afganistan în jur de o treime şi numai pentru misiuni de antrenament al forţelor de securitate locale.

 

·        Olanda şi-a retras în totalitate trupele combatante. Este primul stat occidental care a recurs la o asemenea măsură.

 

Într-un interviu acordat RFI, Dr. Stuart Gordon, Associate Fellow la think-tank-ul londonez Chatham House, afirmă ca "da, este o mare grabă în direcţia „ieşirii”. Este într-adevăr un ecou al planurilor americane”. Specialistul britanic în probleme de securitate afgană mai spune şi că “este clar că toate aceste state europene nu au cum să continue misiunea în aceiaşi parametri, fără masiva prezenţă militară americană. Este logic ca deciziile europene să menţină cursul dictat de SUA”.

 

2014?! Nici pe departe…

 

Militarii străini trebuie să rămână în Afganistan mulţi ani şi după predarea responsabilităţii de securitate către afgani, cel puţin aşa arată previziunile NATO. Fostul purtător de cuvânt al contigentului ISAF, generalul german Josef Blotz, a declarat la Kabul că “NATO va fi multă vreme după 2014 în Afganistan, chiar dacă vorbim de asistenţă acordată trupelor afgane. Şi nu vorbim doar despre câteva luni de zile”.

Pe de altă parte, contextul securităţii în Afganistan este extrem de volatil. Dr. Stuart Gordon este de părere că "strategia forţelor aliate funcţionează foarte bine în locuri precum provincia Helmand”. Acolo, influenţa mişcării talibane a fost redusă semnificativ, iar administraţia locală şi dezvoltarea economică dau semnale pozitive.

Este evident însă că ofensiva trupelor aliate nu are aceleaşi rezultate în toate regiunile. “Pentru fiecare „Helmand” există câte o regiune unde talibanii au câştigat teren. Deci cred că este corect să afirmăm că succesele campaniei din Afganistan sunt mai degrabă răsfirate", crede cercetătorul britanic.

Un recent exemplu în acest sens este şi asasinarea fratelui vitreg al preşedintelui afgan, Hamid Karzai. Ahmed Wali Karzai este liderul Consiliului Regional din provincia Kandahar şi a fost ucis într-un schimb de focuri. Rapoartele preliminare arată că Ahmed Wali Karzai ar fi fost împuşcat de propria sa gardă de corp în reşedinţa din Kandahar.