Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vlad Filat ameninţă cu demisia

filat-vlad-prim-plan.jpg

Premierul moldovean, Vlad Filat

Premierul moldovean, Vlad Filat s-a arătat nemulţumit de mersul reformelor în ţară. El a anunţat că va inspecta personal fiecare minister din Republica Moldova, pentru vedea cum se realizează programul Guvernului. Filat ameninţă cu demisia, dacă bugetul de stat nu e adoptat până la 1 aprilie.

Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac

Premierul Vlad Filat a anunţat că va avea întrevederi nu doar cu miniştri, ci şi cu şefii instituţiilor şi departamentelor din cadrul ministerelor. El a spus că vrea să înţeleagă din ce cauză apar blocaje şi întârzieri în realizarea reformelor.

Totodată, premierul s-a arătat nemulţumit şi de modul în care comunică între ei membrii Guvernului.

"Am ajuns să aflu din presă despre o posibilă scumpire, cu începere din aprilie, a curentului eletric şi nu de la ministrul Economiei, cum ar fi fost normal", a declarat Vlad Filat.

Prim-ministrul s-a arătat deranjat şi de faptul că Parlamentul nu a votat încă legea bugetului pentru anul curent.

El a afirmat că în cazul în care bugetul nu va fi adoptat până pe 1 aprilie, Guvernul îşi va prezenta demisia.

Proiectul de buget a rămas blocat în Comisia parlamentară pentru Economie, din cauză că nu a fost susţinut de un număr suficient de deputaţi. Unul dintre parlamentarii Partidului Democrat, partid care face parte şi el din coaliţia majoritară a refuzat să-l susţină, alături de comunişti, declarându-se nemulţumit de accizele prea mici la tutun.

Totuşi, liderul PD, Marian Lupu a subliniat că neînţelegerile legate de buget au fost depăşite şi că documentul va fi adoptat până la sfârşitul lunii martie.

Guvernul insistă ca legea bugetului să fie votată până pe 1 aprilie, întrucât pe 8 aprilie, Fondul Monetar Internaţional urmează să ia o decizie în privinţa unei noi tranşe de finanţare pentru Republica Moldova. Dacă bugetul nu va fi adoptat în timp util, Guvernul riscă să rămână fără banii de la FMI.