Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vlad Filat ameninţă cu demisia

Premierul moldovean, Vlad Filat s-a arătat nemulţumit de mersul reformelor în ţară. El a anunţat că va inspecta personal fiecare minister din Republica Moldova, pentru vedea cum se realizează programul Guvernului. Filat ameninţă cu demisia, dacă bugetul de stat nu e adoptat până la 1 aprilie.

Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac

Premierul Vlad Filat a anunţat că va avea întrevederi nu doar cu miniştri, ci şi cu şefii instituţiilor şi departamentelor din cadrul ministerelor. El a spus că vrea să înţeleagă din ce cauză apar blocaje şi întârzieri în realizarea reformelor.

Totodată, premierul s-a arătat nemulţumit şi de modul în care comunică între ei membrii Guvernului.

"Am ajuns să aflu din presă despre o posibilă scumpire, cu începere din aprilie, a curentului eletric şi nu de la ministrul Economiei, cum ar fi fost normal", a declarat Vlad Filat.

Prim-ministrul s-a arătat deranjat şi de faptul că Parlamentul nu a votat încă legea bugetului pentru anul curent.

El a afirmat că în cazul în care bugetul nu va fi adoptat până pe 1 aprilie, Guvernul îşi va prezenta demisia.

Proiectul de buget a rămas blocat în Comisia parlamentară pentru Economie, din cauză că nu a fost susţinut de un număr suficient de deputaţi. Unul dintre parlamentarii Partidului Democrat, partid care face parte şi el din coaliţia majoritară a refuzat să-l susţină, alături de comunişti, declarându-se nemulţumit de accizele prea mici la tutun.

Totuşi, liderul PD, Marian Lupu a subliniat că neînţelegerile legate de buget au fost depăşite şi că documentul va fi adoptat până la sfârşitul lunii martie.

Guvernul insistă ca legea bugetului să fie votată până pe 1 aprilie, întrucât pe 8 aprilie, Fondul Monetar Internaţional urmează să ia o decizie în privinţa unei noi tranşe de finanţare pentru Republica Moldova. Dacă bugetul nu va fi adoptat în timp util, Guvernul riscă să rămână fără banii de la FMI.

 
Chişinău, Corneliu Rusnac