Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vlad Filat: Bilanţul vizitei de la Tiraspol

vlad-filat.jpg

Vlad Filat: Bilanţul vizitei de la Tiraspol

Întrevederea de vineri dintre premierul Vlad Filat şi liderul autoproclamatei republici nistrene, Evgheni Şevciuk a durat aproape 4 ore. La finalul acesteia, prim-ministrul moldovean a declarat că decizia de reluare a circulaţiei trenurilor este o finalizare logică a lucrului desfăşurat până în prezent.

Circulaţia trenurilor pe segmentul transnistrean a fost reluată, după o pauză de şase ani. La 1 octombrie 2010, a fost reluată doar circulaţia trenului de pasageri Chişinău-Odesa. Până în prezent, celelate trenuri de pasageri şi de mărfuri, care urmau să traverseze Transnistria, au mers prin nordul R.Moldova.

Vreau să constat cu satisfacţie că acele înţelegeri la care am convenit la întrevederile anterioare sunt aplicate în practică şi există acţiuni concrete în acest sens", a subliniat premierul.

La rîndul său, Evgheni Şevciuk a menţionat că decizia de a relua transportul feroviar de mărfuri este reciproc avantajoasă.

Circulaţia, reluată într-o lună

Vlad Filat s-a arătat optimist că într-o lună vom asista la ceremonia de lansare a circulaţiei trenurilor pe segmentul transnistrean.Un document protocolar in acest sens a fost semnat la întrevederea dintre Filat şi Şevciuk. Timp de 15 zile, departamentele responsabile pentru aspectele vamale vor stabili tehnologia controlului vamal al mărfurilor. Astfel, în decurs de 30 de zile, va fi definitivat tot mecanismul pentru reluarea circulaţiei transportului feroviar de mărfuri.

Oficialul moldovean şi liderul transnistrean au decis ca R.Moldova şi Transnistria vor colabora şi în domeniul vamal.

Potrivit premierului Vlad Filat va fi efectuat un control vamal mixt cu participarea reprezentanţilor Chişinăului şi Tiraspolului.

Părţile vor constitui zone comune de control vamal şi posturi mixte, pe bază de paritate, la staţiile feroviare Bender şi Râbniţa.

Pe de altă parte, negocierile în problema transnistreană în formatul  "5+2" au fost reluate anul trecut. O nouă rundă de negocieri va avea loc pe 17-18 aprilie, la Viena. Atât Chişinăul şi Tiraspolul şi-au exprimat speranţa că noua rundă va fi încununată  cu succes.