Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vladimir Putin, ales preşedinte încă din primul tur

vladimir-putin-ales-presedinte-inca-primul-tur.jpg

Vladimir Putin câştigă un nou mandat de preşedinte al Rusiei (Foto: Reuters/Sergei Karpukhin).

Premierul rus, Vladimir Putin, a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică. El a obţinut 61,8% din voturi, după numărarea a 14,5% din buletine, a anunţat duminică seară Comisia Electorală rusă.

Peste o sută de mii de susţinători ai lui Vladimir Putin au ieşit pe stradă duminică seara, în apropiere de Kremlin, pentru o manifestaţie de susţinere a premierului rus, care a câştigat preşedinţia ţării.

Comunistul Ghennadi Ziuganov s-a clasat pe locul al doilea, cu 17,82% din voturi. Pe locul al treilea se află populistul Vladimir Jirinovski, cu opt procente, urmat de miliardarul Mihail Prohorov (7,5%) şi de candidatul de centru Serghei Mironov (3,67%).

Acuzatiile de fraudă nu lipsesc: tineri alegători au venit din diferite regiuni ale Rusiei, duminică, la bordul a numeroase vehicule, pentru a vota la Moscova, în cadrul "turismului electoral" vizibil organizat.

Asociaţiile şi presa independentă au denunţat cu o zi înaintea scrutinului această tehnică de fraudare, care constă în votul multiplu, în diverse secţii de votare, unde alegătorii sunt transportaţi cu autocarele.

În România, peste 350 de persoane au votat, duminică, la alegerile prezidenţiale din Rusia, la cele două secţii de votare amenajate în Capitală şi la Constanţa, pentru cetăţenii ruşi.