Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vladimir Putin: "Nimeni nu vrea haos în Rusia"

un-ong-rus-sustine-alegerile-au-fost-fraudate-foto-reuters.jpg

Un ONG rus susţine că alegerile au fost fraudate. Foto: Reuters

"Nimeni nu vrea haos în Rusia", este mesajul transmis de prim-ministrul rus Vladimir Putin joi, în contextul protestelor opoziţiei faţă de rezultatele alegerilor legislative, rezultate care ar fi fraudate, aşa cum susţine un ONG din Moscova.

Pe de altă parte, premierul rus acuză Washingtonul că a provocat protestele postelectorale din Rusia. Vladimir Putin a acuzat-o pe Hillary Clinton, secretar de stat american, că a "dat semnalul de plecare" pentru contestarea rezultatelor alegerilor legislative şi a apreciat că opozanţii au acţionat "cu susţinerea Washingtonului".

Vladimir Putin a menţionat totuşi că opoziţia se poate exprima prin proteste în limitele legii, dar orice exagerare va fi pedepsită.  Declaraţia este făcută în contextul în care mii de ruşi au protestat după legislativele de duminică, manifestaţiile fiind dispersate de poliţie.

Pentru a completa tabloul post-electoral, un ONG din Rusia susţine că scorul real al partidului de guvernământ la alegerile de duminică este de mai puţin de 30% din voturi, respectiv cu 20 de puncte mai puţin decât rezultatele anunţate. Datele bazate pe analiza rezultatelor din 176 de birouri de vot arată că participarea reală este de 51,5% la Moscova şi 53% în restul ţării. Comisia Electorală a anunţat o rată de participare de 60,2% pe site-ul său.