Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vladimir Putin, ofensivă diplomatică în Orientul Mijlociu

putin.jpg

Turneu în Orientul Mijlociu al preşedintelui Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin efectuează o vizită foarte mediatizată în Orientul Apropiat, sinonimă cu revenirea Rusiei pe scena diplomatică extrem de frămîntată a acestei regiuni. Liderul de la Kremlin, în fruntea unei delegaţii de 300 de persoane, s-a aflat ieri în Israel, marţi  este în Cisiordania iar miercuri este aşteptat în Iordania.

Vladimir Putin îşi continuă de fapt politica de recuperare a unui teritoriu pierdut de la căderea comunismului încoace, şi anume cel al diplomaţiei internaţionale. Ultima sa vizită în Israel datează din 2005, iar de atunci încoace vocea Rusiei nu a prea fost auzită în Orientul Apropiat, unde au fost foarte activi în special americanii.

In noile condiţii însă, în contextul revoltelor şi a schimbărilor din lumea arabă, Rusia a decis să revină în arena diplomatică şi să-şi reia oracum rolul principal pe care l-a avut în perioada războiului rece. Iar acest rol se caracterizează prin asumarea unor poziţii total opuse faţă de occidentali. Ceea ce se vede acum în privinţa Siriei, sau în ce priveşte dosarul nuclear iranian. Ceea ce nu-l împiedică pe Vladimir Putin să efectueze aceste turneu de consultări.

Israelul a fost nemulţumit, în ultimii ani, de sprijinul diplomatic acordat Iranului de către Rusia, dar mai ales de faptul că ruşii sunt cei care au furnizat Iranului centrala nucleară de la Buchehr.

Aceasta din urmă a intrat în funcţiune anul trecut, funcţionează cu combustibul rus, este exploatată de ingineri ruşi dar urmează să treacă peste cîţiva ani sub controlul Iranului. Israelul contează deci pe forţa de persuasiune a ruşilor pentru a-i obliga pe iranieni să renunţe la scopul lor ascuns, acela de a fabrica bomba atomică.

Mai nou, Israelul s-a temut că ruşii vor furniza Iranului faimosul sistem de apărare anti-aeriană S-300, dar între timp Moscova s-a conformat sancţiunilor internaţionale decretat împotriva acestei ţări şi a renunţat la tranzacţie. S-ar părea însă că ruşii au livrat acum Damascului aceste sistem sofisticat, ceea ce iarăşi provoacă tensiuni între Moscova şi occidentali.

Dosarul sirian rămîne un măr al discordiei între ruşi şi occidentali iar soluţii propuse de Vladimir Putin, chiar dacă par de bun simţ, nu sunt realiste. Ieri el a pledat în faţa premierul israelian Benjamin Netaniahu în favoarea unei “tranziţii civilizate” în Siria... Greu de imaginat însă cum s-ar mai putea în prezent acomoda lumea civilizată cu regimul preşedintelui Bachar-Al Assad responsabil de majoritatea masacrelor comise în contextul războiului civil din Siria.

Pe de altă parte Israelul încep să sprijine la rîndul său ideea înlăturării de la putere a regimului Bachar-Al Assad, ceea ce ar slăbi Iranul şi mai ales pe heţbolahii libanezi. In orice caz, pe unde trece, Putin este rugat să intervină în favoarea unei cauze sau în spijinul unor principii.

La Bethleem, liderul palestinian Mahmud Abas i-a cerut luin Putin să contribuie la deblocarea procesului de pace cu Israelul, dat fiind că discuţiile sunt paralizate de doi ani.

De notat că Putin a inaugurat la Berhleem un centru cultural rus, ceea ce face pare tot din strategia Rusiei de a-şi plasa simbolurile în regiune. In Israel, Putin a inaugurat, în localitatea Netanya, staţiune balneară aflată în nordul Tel-Avivlui, un monument dedicat soldaţilor sovietici căzuţi în lupta împotriva nazismului în anii celui de-al doilea război mondial. O manieră de a reaminti tuturor cît de mult s-a sacrificat Rusia în favoarea civilizaţiei