Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vladimir Putin, a treia descălecare

Vladimir Putin a depus luni jurământul, redevenind pentru a treia oara preşedintele Rusiei. El revine astfel la Kremlin, după patru ani în care a fost prim-ministru. Ceremonia de la Moscova a fost umbrită de noi proteste desfăşurate în centrul capitalei. Mii de demonstranti au denunţat revenirea lui Putin la putere.

Ceremonia de învestire a lui Vladimir Putin s-a desfăşurat cu mare fast la Kremlin, în palatul pe holurile căruia secole de-a rândul au păşit marii ţări ai Rusiei. De la ceremonie nu a lipsit Dmitri Medvedev, fostul presedinte şi probabil viitorul premier, despre care Putin a ţinut să afirme că este cel care a început modernizarea Rusiei, proces care, în opinia sa, trebuie să continue.

“Următorii ani sunt decisivi pentru dezvoltarea Rusiei în deceniile care urmează”, a mai declarat el.

În sala de ceremonii, Putin a fost primit cu ropote de aplauze, însă în centrul capitalei mii de oameni au denunţat din nou venire sa la putere. Conform agenţiei Itar-Tass, cel puţin 20 de persoane, între care şi unul dintre liderii liberali, Boris Nemţov, au fost arestate în centrul Moscovei. Şi ieri, peste 400 de persoane au fost arestate când poliţia a dispersat un vast miting al opoziţiei. Confruntările s-au soldat cu zeci de răniţi.

Vladimir Putin a fost ales cu aproape 64 la sută din voturi în martie, pentru un mandat de şase ani. Opoziţia a denunţat, însă, numeroase fraude şi a organizat manifestaţii pentru a contesta victoria sa.