Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vladimir Putin, în vizită la Paris

vladimir-putin-nicolas-sarkozy.jpg

Vladimir Putin si Nicolas Sarkozy

Primul ministru rus Vladimir Putin efectuează o vizită la Paris într-un moment când relaţiile dintre Franţa şi Rusia sunt foarte bune. Pe agenda sa figurează, printre altele, întâlniri cu omologul său François Fillon şi cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy, precum o vizită la salonul aeronautic de la Bourget.  O vizită de "prietenie" care nu trece neobservată.

În orice caz Nicolas Sarkozy nu ezită niciodată să declare că Vladimir Putin este prietenul său… Iar în acest moment cei doi privesc spre viitor cu convingerea că vor mai avea deseori ocazia de a discuta despre problemele lumii de pe poziţia unor lideri cu greutate internaţională. Vladimir Putin se pregăteşte practic să-şi reia mandatul de preşedintele în fruntea Rusiei, în timp ce Nicolas Sarkozy are şanse reale de a fi reales preşedinte în condiţiile în care socialistul Dominique Strauss Kahn s-a autoexclus din cursă din cauza unei afaceri de viol la New York. Cei care credeau că Dimitri Medvedev şi Vladimir Putin vor intra într-o acerbă bătălie electorală anul viitor pentru funcţia de preşedinte se înşeală. În mod discret, Dimitri Medvedev a dat recent de înţeles că nu va intra în competiţie împotriva lui Putin, chiar dacă îşi doreşte un nou mandat în fruntea Rusiei. La Kremlin lucrurile se aranjează deci pentru revenirea în forţă a lui Putin în prim-planul vieţii politice, deşi de fapt nici nu l-a părăsit vreodată deşi a fost în ultimii anii doar prim ministru.

Franţa mizează în orice caz pe revenirea lui Putin la putere în Rusia şi îl consideră un partener pivilegiat în multiple domenii, chiar dacă pe anumite dosare viziunea Parisului şi a Moscovei rămîn divergente. Un exemplu este Siria. În timp ce Rusia continuă să afirme că orice amestec în trebuie interne ale Siriei este neavenită, Franţa declară prin vocea premierului Fillon că în nici un caz comunitatea internaţională nu poate rămâne cu braţele încrucişate în faţa represiunii orchestrată de regimul de la Damasc împotriva poporului sirian revoltat sau nemulţumit.

Aceste divergenţe franco-ruse apar însă ca neglijabile date fiind interesele mai mari pe care le au în comun cele două ţări. Cotidianul LE FIGARO afirmă în ediţia de astăzi că Parisul şi Moscova trăiesc în prezent “o adevărată lună de miere”. Comerţul bilateral este înfloritor şi a crescut cu peste 31 la sută în 2010. Iar mai nou Franţa a decis să vândă Rusiei câteva nave militare dispunînd de tehnologie sofisticată, o premieră pentru o ţară membră a Alianţei Atlantice. Franţa pledează pentru intrarea Rusiei în Organizaţia Mondială a Comerţului iar Rusia sprijină candidatura doamnei Christine Lagarde pentru postul de director al Fondului Monetar Internţaional. Iată deci numai câteva exemple de bună înţelegere şi de servicii făcute reciproc. Moscova mai mizează pe forţa de persuasiune a Franţei ôn cadrul Uniunii Euriopene pentru ca ruşii să poată călători pe teritoriul acesteia fără viză. Interesele comune ale celor două ţări sunt însă mai vaste şi merg de la energie pînă la dosare delicate cum ar fi cel legat de Orientul Apropiat şi Iran.

Între timp Franţa şi Rusia şi-au descoperit o pagină comună de istorie pe care au celebrat-o chiar astăzi prin inaugurarea unui monument. Istoricii au vorbit puţin de cei 44 000 de soldaţi ruşi care au combătut pe teritoriul francez şi alături de Franţa în anii primului război mondial. Această "frăţie de arme" şi-a găsit acum expresia într-o statuie reprezentând un soldat rus călare, un nou monument parizian deci care va putea fi vizitat pe malul drept al Senei, lângă podul Alexandru al III-lea.