Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vladimir Voronin declara „pace - nu razboi" intre jurnalistii de la Chisinau

200806-5128.jpg

Vladimir Voronin declara „pace - nu razboi" intre jurnalistii de la Chisinau

„Suntem îngrijoraţi de situaţia presei din Republica Moldova, iar problema libertăţii mass-media este o problemă ce ţine de ambiţia noastră naţională." Declaraţia aparţine preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, care a convocat pe 10 iulie o şedinţă cu directorii instituţiilor media pentru a discuta, aşa cum a accentuat preşedintele „deschis" problemele din presă. Este prima întrevedere de acest fel a preşedintelui cu jurnaliştii.

Vladimir Voronin a regretat faptul că în Republica Moldova presa loială puterii şi cea de opoziţie se duşmănesc. Şeful statului i-a îndemnat pe jurnalişti să fie solidari, să slujească interesele ţării şi pe cele ale cetăţenilor. Reprezentanţii presei devotate guvernării s-au plâns de faptul că ziariştii din tabăra ostilă autorităţilor, prin ceea ce scriu, ar submina statalitatea Republicii Moldova. Unii chiar l-au rugat pe preşedinte să dea pedepse cu închisoarea pentru articole de acest gen. (audio)

Jurnalista Alina Radu de la „Ziarul de gardă", publicaţie independentă, a solicitat ca la discuţia despre problemele mass-media să se ţină cont şi de o altă categorie a presei, cea independentă: (audio)

Preşedintele Voronin a reamintit jurnaliştilor că a discutat recent despre libertatea presei şi accesul la informaţie şi cu miniştrii şi cu funcţionarii publici. „Le-am spus că trebuie să fie deschişi cu jurnaliştii şi să organizeze o dată pe lună conferinţe de presă", a accentuat preşedintele. În acest context, l-am întrebat pe Vladimir Voronin ce crede despre funcţionarii care îngrădesc accesul la informaţia de interes public, invocând frica de putere. Iată ce mi-a răspuns preşedintele (audio)

Ultimele studii în domeniul libertăţii mass-media arată că puterea comunistă de la Chişinău controlează presa şi o foloseşte ca instrument de propagandă împotriva opoziţiei, accesul la informaţia de interes public este îngrădit, iar jurnaliştii sunt tot mai des hărţuiţi şi intimidaţi.

Chişinău, Ilona Spătaru

10/06/2008; 21h00