Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vladimir Voronin si Igor Smirnov vor discuta despre problema transnistreană

200804-3989.jpg

Vladimir Voronin si Igor Smirnov vor discuta despre problema transnistreană

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin şi liderul transnistrean, Igor Smirnov, au convenit asupra unei întrevederi bilaterale. Va fi prima întâlnire dintre cei doi din ultimii şapte ani. Reamintim că negocierile pe marginea conflictului transnistrean s-au blocat definitiv în anul 2006. Liderul de la Tiraspol a declarat în repetate rânduri în ultima perioadă că nu are despre ce discuta cu preşedintele Vladimir Voronin. Se pare însă că s-a răzgândit.

Iniţiativa întrevederii aparţine preşedintelui Vladimir Voronin care l-a sunat luni pe liderul autoproclamatei republici nistrene, Igor Smirnov. Aşa cum anunţă Serviciul de Presă al Preşedintelui, părţile au convenit asupra unei întâlniri. Data la care acesta urmează să aibă loc nu a fost anunţată. Tema însă este cunoscută-părţile vor discuta despre planul de consolidare a încrederii dintre Chişinău şi Tiraspol, lansat la sfârşitul anului trecut de către preşedintele Vladimir Voronin.

Este vorba de un set de iniţiative menite să apropie cele două maluri ale Nistrului. Acestea prevăd între altele demilitarizarea regiunii, dezarmarea parţilor, formarea unei armate unitare şi garantarea drepturilor de proprietate asupra bunurilor cumpărate în Transnistria.

Presa oficială de la Tiraspol nu a anunţat despre convorbirea telefonica dintre Voronin şi Smirnov. Totuşi unele surse din anturajul liderului transnistrean afirmă că întrevederea celor doi se pregăteşte în scurt timp.

Pentru prima dată, preşedintele RM, Vladimir Voronin s-a întâlnit cu liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov îndată după preluarea mandatului, pe 9 aprilie 2001. Ultima întrevedere dintre cei doi a avut loc 5 luni mai târziu, pe 8 august. Îndată după aceasta, preşedintele Voronin a declarat că nu mai doreşte să continue seria de întrevederi bilaterale deoarece transnistrenii nu sunt interesaţi în rezolvarea conflictului. Vreme de câţiva ani, procesul de negocieri a continuat la nivel de experţi ai părţilor şi s-a blocat definitiv în 2006.

Trebuie spus că reglementarea transnistreană este obiectivul cheie al mandatului prezidenţial a lui Vladimir Voronin. La conferinţa de presă de bilanţ pe anul 2007, şeful statului s-a arătat optimist în ce priveşte rezolvarea conflictului nistrean.

Chişinău, Ilona Spătaru

(08/04/2008;09.40h)