Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vladimir Voronin propune o noua solutie pentru reglemetarea conflictului transnistrean

200802-2627.jpg

Vladimir Voronin propune o noua solutie pentru reglemetarea conflictului transnistrean

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, propune un nou model de rezolvare a conflictelor - "reglementare prin europenizare"

Standardele şi modalităţile folosite în alte zone de conflict sunt absolut inaplicabile în Moldova, a declarat Vladimir Voronin la Conferinţa de Securitate de la München: „Moldova respinge soluţiile asimetrice şi cele rodate, nu este o zonă a concurenţei, ci un teritoriu al conlucrării şi compromisului, iar pe baza exemplului său apare un nou mecanism de restabilire a suveranităţii şi integrităţii teritoriale".

Şeful statului a lăsat să se înţeleagă că diferendul transnistrean va fi în scurt timp rezolvat şi asta pentru că practic toţi mediatorii ar fi deschişi propunerilor „novatoare" ale Chişinăului. Preşedintele nu a oferit nici de această dată detalii.

În discursul său de la München, Vladimir Voronin a vorbit despre o Moldovă unificată şi a subliniat statutul de neutralitate al ţării. In baza neutralităţii, stabilită prin Constituţie, pe teritoriul Moldovei este interzisă amplasarea forţelor armate şi a obiectivelor militare ale altor ţări, a accentuat şeful statului.

Reamintim în context că negocierile pe marginea conflictului transnistrean s-au blocat acum doi ani.

Ilona Spătaru, Chişinău

2/12/2008;9.00h