Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vladimir Voronin reia atacurile la adresa Romaniei

Presedintele Republicii Moldova a acuzat de aceasta data nu doar statul roman de amestec in treburile interne ale Chisinaului dar si Biserica Ortodoxa Romana.

Opoziţia din Republica Moldova a criticat vehement ultimele acuzatii ale preşedintelui Vladimir Voronin la adresa Romaniei facute la televiziunea NIT, instituţie care are o politica favorabila guvernarii comuniste.
Tot in interviul pentru televiziunea NIT, preşedintele moldovean a declarat c㠄provocările” Patriarhiei Romane ar putea duce la repetarea „unui nou Kosovo în Republica Moldova”. El a cerut Bisericii Ortodoxe Romane să renunţe la reactivarea a trei eparhii pe teritoriul moldovean, în cadrul mitropoliei Basarabiei. “Republica Moldova va ieşi din hotărîrea CEDO, care a obligat Guvernul să înregistreze Mitropolia Basarabiei”, a spus Vladimir Voronin.
Seria de atacuri la adresa Patriarhiei Romane a fost continuata la televiziunea pro-comunistă NIT de reprezentanţi ai Mitropoliei Moldovei, subordonată canonic patriarhiei ruse. Într-un apel către credincioşi, episcopul de Bălţi şi Floreşti, Markel, a spus ca Patriarhia Romana doreşte să pună stăpânire pe Mitropolia Moldovei
Comentatorii susţin că declaraţiile preşedintelui Voronin şi a susţinătorilor acestuia la adresa Romaniei vin in contradicţie cu uzanţele diplomatice dar şi cu bunul simt care trebuie să domine relaţiile dintre două state vecine. Mai mult, acestea afecteaza grav imaginea Republicii Moldova pe plan internaţional.