Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vldimir Putin invingator la alegerile legislative din Rusia

Partidul Rusia Unită - al cărui principal candidat este preşedintele Vladimir Putin - poate fi considerat învingător în alegerile legislative care au avut loc duminica.

In Rusia, partidul condus de Vladimir Putin, Rusia Unita, a cistigat detasat alegerile legislative - rezultat contestat de opozitie, care vorbeste despre o frauda electorala masiva. Presa rusa se intreaba daca alegerile au fost intr-adevar legitime. Comentarii negative si in presa occidentala, in care apar expresii ca mascarada electorala, cinism si manipulare. Dincolo de toate acestea, victoria lui Putin este evidenta - este clar ca rusii au votat in mare majoritate pentru presedintele lor. Rezultatul obtinut - de peste 64 la suta - ii permite lui Vladimir Putin sa fie o prezenta inconturnabila pe scena politica rusa. "Aceasta victorie este un referendum pentru presedintele Putin si putem spune ca el singur a obtiunt victoria" a declarat Boris Grizlov, seful nominal al partidului prezidential. De partea sa, Vladimir Putin, 55 de ani, a afirmat ca va demisiona in mai 2008 dupa expirarea celui de-al doilea mandat prezidential, dar a avertizat ca o victorie masiva a partidului Rusia Unita ii va da dreptul sa-si conserve influenta. Partidul comunist, singurul ramas in opozitie a anuntat ca va contesta in justitie rezultatele. Insa pentru castigatori acest lucru nu este o problema : "Desigur ca au fost nereguli -afirma leaderul partidului Rusia Unita, Boris Grizlov- dar intrebarea este daca au avut sau nu un impact asupra rezultatului final. raspunsul este categoric nu." Si asta nu e tot : celelalte doua partide intrate in parlament : Partidul liberal-democrat si Rusia justa - fac parte din coalitia de guvernamant care va avea 348 de mandate, cu 47 mai multe decat minimul necesar pentru a modifica constitutia - unul din obiectivele principale ale Kremlinului, arata comentatorii.
Se asteapta ca presedintele rus sa comenteze rezultatele alegerilor de duminica; Observatorii OSCE si ai Consilului Europei sunt sceptici - ei afirma ca alegerile n-au corespuns normelor internationale. Miscarea de opozitie Cealalta Rusie, condusa de fostul campion de sah Gary Kasparov, va depune coroane de flori in fata sediului Comisiei electorale, pentru a marca "ingroparea democratiei".