Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Voicu: E foarte puţin plauzibil un scenariu în care să nu obţinem 50% din mandate după alegeri

USL va deţine aproximativ 60% din mandatele din Parlament. Estimarea a fost făcută la RFI de vicepreşedintele PNL, Mihai Voicu. El spune pe de altă parte că în cursul acestei săptămâni, USL va începe procedurile de depunere a candidaturilor.

Mihai Voicu precizează că "Partidul Naţional Liberal a finalizat procedurile interne cu privire la desemnarea candidaţilor". "După câte ştiu eu şi la Partidul Social Democrat lucrurile sunt extrem de avansate, domnul Victor Ponta a spus că 99% dintre candidaţi sunt desemnaţi. Altfel spus, în cursul acestei săptămâni vom începe chiar procedurile de depunere a candidaturilor", declară vicepreşedintele PNL.

Mihai Voicu estimează că USL va obţine peste 50% din mandate după alegerile parlamentare din 9 decembrie: "Atât sondajele de opinie, cât şi cercetările punctuale pe care le fac colegi de-ai mei de la PNL, de la PSD, de la celelalte partide, în colegiile din ţară arată că e foarte puţin plauzibil un scenariu în care să nu obţinem 50% din mandate. Să nu uităm că de fapt acesta obiectivul constituţional, 50% din mandate, deşi în opinia mea şi obiectivul politic de 50% din voturi este perfect plauzibil, ba chiar foarte probabil. Cred, riscând chiar şi un pronostic, că atunci, la câteva zile după 9 decembrie, când se va trage linie, USL va deţine aproximativ 60% din mandatele din Parlament".

Întrebat dacă asta înseamnă automat că preşedintele Traian Băsescu îl va desemna tot pe Victor Ponta premier, Voicu a răspuns: "Noi asta îi vom cere. Constituţia este de partea noastră, bunul simţ politic este de asemenea de partea noastră. Domnul Băsescu este un om imprevizibil, însă am nişte dubii la fel ca şi pe la începutul lunii mai, când a picat Guvernul Ungureanu, am nişte dubii că va face altceva".

 
Mihai Voicu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre alegerile parlamentare din 9 decembrie