Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Voicu: Mişcarea Populară nu va fi un adversar pentru nimeni

voicu-miscarea-populara-nu-va-fi-un-adversar-nimeni.jpg

Consilierii de la Palatul Cotroceni înfiinţează Mişcarea Populară.

PNL nu se teme de Mişcarea Populară a cărei înfiinţare a fost anunţată de consilierul prezidenţial, Cristian Diaconescu. Fundaţia va deveni partid mai devreme sau mai târziu, dar "nu va fi un adversar mai pentru nimeni", spune la RFI vicepreşedintele PNL, Mihai Voicu, ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul.

În opinia lui Mihai Voicu, "sunt mişcări care erau de anticipat, încă de acum o săptămână sau două, pentru că faptul că prietenii preşedintelui şi ai doamnei Udrea, prietenii politici, desigur, au început să folosească încă înainte cu şapte-zece zile de Convenţia PDL subiectul fraudării alegerilor interne din partid, acest lucru arată două chestiuni, în opinia mea: unu, că se pregăteau să piardă şi încercau să găsească o modalitate de a pierde astfel încât să poată spune ceva şi doi, că planurile în situaţia de pierdere a bătăliei interne din partid duceau către un tip de altă formulă politică".

Liderul liberal anticipează că Mişcarea Populară se va transforma în partid politic: "Că s-a apelat la o fundaţie şi nu direct la un partid politic, în opinia mea, este doar o etapă de parcurs. Vom asista mai devreme sau mai târziu la crearea unui nou partid politic. Fără succes, e adevărat, dar vom asista la această formulă politică".

Mihai Voicu declară că viitorul partid nu va fi un adversar politic: "Nu cred că va fi un adversar mai pentru nimeni. Nu va putea reprezenta o forţă. Este foarte greu, cu oameni care au o asemenea imagine, cu lipsă de structuri. Este foarte complicat din punct de vedere practic să creezi un nou partid în România. Cu problemele de imagine pe care le au cei care-l compun... este foarte greu să ajungi să formezi o forţă politică, mă rog, una care să conteze, cel puţin".

 

Ce-şi propune Mişcarea Populară?

 

Cristian Diaconescu a anunţat pe blog decizia de iniţiere a procedurilor pentru înfiinţarea Fundaţiei Mişcarea Populară: "Astăzi am decis, împreună cu colegii mei, să iniţiem procedurile pentru înfiinţarea Fundaţiei Mişcarea Populară. Ştiu că acest subiect va capta atenţia presei româneşti şi a opiniei publice deopotrivă, semn că noua noastră formă de expresie, care îşi propune să promoveze valorile de centru-dreapta, este aşteptată atât ca nouă platformă socio-politică, dar şi un real catalizator pentru implicarea societăţii româneşti în elaborarea şi implementarea deciziilor majore care ne privesc".

Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a scris imediat pe Facebook că se va înscrie în Fundaţia Mişcarea Populară. "Şi eu subscriu, Sebastian", a scris pe Facebook şi Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui. "Fireşte că mă voi alătura Fundaţiei Mişcarea Populară. Undeva trebuie reîncepută construcţia unui pol de dreapta pentru viitor!", a notat pe Facebook şi consilierul prezidenţial Iulian Chifu.

 

Reacţiile

 

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, declară că Fundaţia Mişcarea Populară nu este nici un pericol pentru PDL şi a arătat că una este fundaţia şi una este partidul. "Nu văd nici un pericol pentru PDL. Sunt preşedintele PDL ales din nou sâmbătă într-o Convenţie serioasă, cu cinci mii de oameni. Traian Băsescu este preşedintele României până în decembrie 2014, până atunci e drum lung. Nu ştiu ce urmăresc domnii consilieri, că şi-au făcut fundaţie e foarte bine. O să colaborăm la un moment dat. (...) Una e fundaţia şi una este partidul", a spus Blaga la TVR 1.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat luni seară la Realitatea TV că iniţierea Fundaţiei Mişcarea Populară face parte dintr-un "episod foarte jenant" al lui Traian Băsescu, spunând că fostul lider UNPR este "caraghios" în postura de "apostol al dreptei".

 
Mihai Voicu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre Mişcarea Populară