Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Voicu (PNL): La referendum nu va fi nevoie de prezenţa a jumătate plus unu pentru validare

voicu-pnl-referendum-nu-va-fi-nevoie-prezenta-jumatate-plus-unu-validare.jpg

Referendumul pentru demiterea preşedintelui suspendat, Traian Băsescu, va avea loc pe 29 iulie.

Referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu se va organiza fără a fi nevoie de o prezenţă de jumătate plus unu dintre românii de pe listele electorale, pentru a fi validată consultarea populară. Precizarea este făcută la RFI de vicepreşedintele PNL, Mihai Voicu. Pe de altă parte, liberalul respinge acuzaţiile unor cancelarii occidentale privind viteza măsurilor ce au dus la suspendarea preşedintelui: "Singurul domeniu în care viteza este ilegală este domeniul circulaţiei pe drumurile publice!".

Mihai Voicu spune că la referendumul din 29 iulie, pentru demiterea preşedintelui suspendat, Traian Băsescu, "se va ţine cont de legislaţia în vigoare. În acest moment, pentru organizarea referendumului este valabil un singur act normativ şi anume o lege din anul 2000, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv Ordonanţa de Urgenţă de acum câteva zile sau acum o săptămână, când a fost".

Liderul liberal precizează că "legislaţia aflată în vigoare în acest moment prevede că preşedintele poate fi suspendat în condiţiile în care răspund DA la întrebarea cu privire la suspendare mai mult de jumătate dintre alegătorii prezenţi la urne. Nu avem alt cadru legislativ şi pe acesta trebuie să-l respectăm".

Întrebat dacă putem înţelege de aici că acea cotă de jumătate plus unu prezenţă la urne nu mai este necesară, Mihai Voicu a răspuns: "Da, este perfect adevărat".

Mihai Voicu mizează pe o prezenţă mare la urne, la referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui suspendat, Traian Băsescu: "Eu sunt convins ca om politic că va fi o prezenţă mare la vot, dincolo de condiţii. Cred că este nu numai interesul, dar şi datoria partidelor politice, indiferent de opinia pe care o au faţă de acest subiect, să încurajeze participarea cetăţenilor la decizie".

Pe de altă parte, Mihai Voicu respinge acuzaţiile unor cancelarii occidentale privind viteza măsurilor ce au dus la suspendarea preşedintelui Traian Băsescu: "Singurul domeniu în care viteza este ilegală este domeniul circulaţiei pe drumurile publice! Nu am cunoştinţă de vreun text, care să spună că dacă facem vreun proces care este legal şi constituţional, trebuie să-l facem, cu condiţia să fie încet. S-a respectat cadrul legal, atunci e în regulă, indiferent de calendarul în care acest cadru legal a fost respectat".

 
Mihai Voicu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre referendumul pentru demiterea preşedintelui suspendat, Traian Băsescu