Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Voicu: În nici un caz, Parlamentul nu poate decide peste o decizie a CC

voicu-un-caz-parlamentul-nu-poate-decide-o-decizie-cc.jpg

Judecătorii Curţii Constituţionale

Parlamentul nu poate decide peste o decizie a Curţii Constituţionale (CC), spune la RFI ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, vicepreşedintele PNL, Mihai Voicu. El dă astfel de înţeles că dacă magistraţii CC decid că Traian Băsescu poate reveni la Cotroceni, Legislativul nu se poate opune.

Mihai Voicu crede că "orice instituţie a statului trebuie să respecte decizia Curţii Constituţionale şi de aceea nu este cazul să vorbim despre o altfel de decizie decât cea pe care o va pronunţa Curtea. Rămâne să vedem care este aceasta".

Întrebat dacă Parlamentul poate decide altceva, în cazul în care CC stabileşte invalidarea referendumului, Mihai Voicu a răspuns: "În nici un caz, nu poate decide Parlamentul peste o decizie a Curţii, oficială şi publicată în Monitorul Oficial. Nu am auzit de aşa ceva şi nu văd cum ar fi posibil".

Întrebat dacă în opinia sa, mai e valabil mini-recensământul, Mihai Voicu a răspuns: "Acea expresie (mini-recensământ-n.r.) este una colocvială, ca să spun aşa, în sensul în care nu e vorba de altceva decât de a stabili conform deciziei Curţii Constituţionale, care este situaţia. Deci nu a face ceva post-referendum, să ne înţelegem. Am remarcat foarte clar din declaraţiile domnului Duşa, dar şi ale domnului Stroe, că Ministerul Administraţiei şi Internelor stabileşte situaţia listelor electorale la data referendumului, nu mai devreme, nu mai târziu. Erori sau actualizări pot fi luate în considerare numai faţă de listele care au fost valabile la data referendumului şi asta se şi întâmplă".

Viceliderul deputaţilor liberali, Eugen Nicolăescu, spunea recent la RFI că Parlamentul ar trebui să decidă organizarea unui al doilea referendum, dacă rezultatele consultării populare din 29 iulie nu vor fi confirmate de Curtea Constituţională. Nicolăescu declara că Legislativul "va trebui să decidă calea de urmat".

 
Mihai Voicu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre referendumul la CC