Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Voicu: USL va contesta legea sănătăţii la CC, dacă trece în forma actuală

voicu-usl-va-contesta-legea-sanatatii-cc-trece-forma-actuala.jpg

USL ameninţă că va sesiza Curtea Constituţională, după adoptarea legii sănătăţii.

Uniunea Social Liberală va sesiza Curtea Constituţională, dacă legea sănătăţii va fi adoptată în forma actuală. O spune la RFI vicepreşedintele PNL, Mihai Voicu. El declară că documentul îngrădeşte "drepturi fundamentale".

Legea sănătăţii trebuie blocată, spune Mihai Voicu. "Nu numai USL, nu numai parlamentarii, nu numai presa, ci şi întreaga societate trebuie să facă toate eforturile pentru ca această lege să nu treacă, cel puţin în forma în care este în acest moment în discuţie. Sunt numeroase elemente care ne fac să credem că viitorul va fi mai prost chiar şi decât actuala situaţie, care nu este grozavă în sănătate", declară vicepreşedintele PNL.

Mihai Voicu precizează că dacă legea sănătăţii trece în forma actuală, USL va "acţiona în continuare pe căile democratice şi parlamentare pe care le are la dispoziţie".

Mihai Voicu nu exclude contestarea legii sănătăţii la Curtea Constituţională: "Sunt sigur că vom avea subiecte consistente pentru o contestaţie la Curtea Constituţională. Sunt drepturi fundamentale care sunt îngrădite: dreptul la accesul la sistemul de sănătate, ca să nu vorbim chiar că la un moment dat se poate pune problema despre dreptul la viaţă. Însă trebuie să vedem, pentru că din nefericire, nu este ca în cazul micşorării salariilor, proces care este reversibil. Multe dintre intenţiile pe care le are actuala guvernare în acest domeniu sunt ireversibile şi atunci din nefericire, s-ar putea să nu mai putem repara în toate punctele răul care urmează să se facă".

Legea sănătăţii se află în dezbatere publică. Proiectul a provocat controverse aprinse, fiind criticat de Opoziţie şi de organizaţii reprezentative din sănătate.

Disputele pe tema legii sănătăţii, dintre preşedintele Traian Băsescu şi medicul Raed Arafat au dus la demisia acestuia din urmă din postul de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

 
Mihai Voicu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre legea sănătăţii