
Politică
Voinea : Mineriada, un act terorist al instituţiilor represive ale statului
voinea-dan-magistrat-militar-revocat-csm-martie-2009-20100614102937.jpg

Minerii meritau mulţumiri din partea lui Ion Iliescu, pentru că el i-a chemat pe mineri şi datorită lor a rămas la putere. Mişcarea anti-comunistă din iunie 1990 a fost înăbuşită sângeros de aceleaşi forţe represive care au acţionat şi în decembrie '89. A fost un act terorist al instituţiilor represive ale statului. Minerii au fost conduşi la Bucureşti de cadre de la Interne şi SRI. Cei care vor să afle adevărul despre mineriada din iunie 1990 trebuie să ştie că s-a trecut de la dictatura comunistă la crima organizată. Toate aceste declaraţii au fost făcute la RFI de fostul procuror militar Dan Voinea (audio), cel care a instrumentat dosarele Revoluţiei şi mineriadelor, până când a fost îndepărtat.
Iată câteva extrase din interviul acordat RFI :
"Mineriada din 13-15 iunie 1990 este impropriu spus o mineriadă, pentru că de fapt a fost un act de represiune al noii puteri împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii, care au luat atitudine faţă de faptul că în noile structuri ale puterii anunţate atunci erau de fapt tot foştii comunişti şi atunci s-a creat acea Piaţă a Universităţii, ca o mişcare de sensibilizare a populaţiei României împotriva pericolului ca membrii fostei administraţii comuniste să se regăsească în noile structuri de putere, mişcare care a fost înăbuşită sângeros în zilele de 13-15 iunie 1990 de aceleaşi forţe represive care au acţionat şi în decembrie '89".
"Dacă vă uitaţi pe un tablou al victimelor mineriadelor făcut de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, veţi vedea că puţini intelectuali au avut de suferit. Marea majoritate a celor lipsiţi de libertate în mod ilegal şi duşi atunci în unităţile militare de la Măgurele şi de la Băneasa au fost muncitori, au fost oameni care cei mai mulţi n-au avut nici o legătură cu Piaţa Universităţii. Toată acea întrunire a forţelor de represiune a fost în Bucureşti pentru a crea teamă populaţiei. A fost un act de terorism, dacă vreţi, din partea instituţiilor represive ale statului împotriva unor oameni care au încercat să schimbe un pic viaţa politică a României atunci".
"Minerii meritau mulţumiri din partea dânsului (Ion Iliescu - n.r.), pentru că dânsul este unul dintre cei care i-au chemat pe mineri şi datorită minerilor au rămas atunci la putere. Nu ştiu dacă minerii au înţeles ce au făcut. După câte am constatat mai târziu, în timpul anchetei, minerii au regretat cele întâmplate atunci. Ei sunt o masă de muncitori, nu-i caracterizează violenţa la care au participat atunci, pentru că nu ei au gândit actele de violenţă, ei au fost însoţiţi, deci toate grupurile de mineri au fost însoţite de cadre de la Interne, de la SRI. SRI-ul de-abia se înfiinţase. SRI-ul de fapt s-a ocupat de conducerea lor în Bucureşti şi de multe activităţi represive, pe care le-au făcut în Bucureşti la sediile Partidului Liberal, Partidului Naţional Ţărănesc, la sediile unor ziare, cum a fost România Liberă şi la multe alte instituţii şi ONG-uri abia înfiinţate, care aveau ceva legătură cu mişcarea anti-comunistă din România".
Mai e posibil ca Ion Iliescu să fie tras la răspundere ?
"Posibil este, pentru că infracţiunile pentru care eu am început urmărirea penală - e vorba în primul rând de articolul 358 din Codul Penal, care se referă la lipsirea de libertate în mod ilegal a celor care au căzut sub puterea adversarului şi atunci cei reţinuţi au fost reţinuţi din punct de vedere politic, cei care au fost supuşi relelor tratamente - este o infracţiune imprescriptibilă. Deci fiind imprescriptibilă, poate fi tras oricând la răspundere. Dar vedeţi, victimele care nu şi-au găsit dreptatea în acest dosar, ca şi în dosarele Revoluţiei nu sunt conştiente de un lucru şi anume că s-a trecut de la dictatura comunistă, practic populaţia a căzut în mâinile crimei organizate. Este aproape imposibil să ceri celor care reprezintă crima organizată, inclusiv a funcţionarilor de stat, care sunt implicaţi în acest fenomen criminal, să le ceri să instaureze statul de drept".