Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Voinescu, despre scandalul ICR: USL nu face decât să irite instituţia prezidenţială

Uniunea Social Liberală caută cu orice preţ să-l enerveze pe preşedintele Traian Băsescu. Iată cum comentează la RFI deputatul PDL, Sever Voinescu, transferarea Institutului Cultural Român (ICR) de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Senatului.

În opinia lui Sever Voinescu, USL încearcă să-l provoace pe Traian Băsescu, prin mutarea ICR. "Haideţi să nu fim ipocriţi! De când a preluat guvernarea USL-ul, pare că unul din punctele lor importante de pe agendă este acela de a-l provoca, de a încerca o iritare a instituţiei prezidenţiale, de a irita instituţia prezidenţială. Ei vor să facă asta cu orice preţ", spune deputatul PDL.

ICR

Sever Voinescu, deputat PDL

AscultăDownload

Sever Voinescu apreciază că "preşedintele are totuşi suficientă experienţă politică să ştie cum să gestioneze situaţia asta, dar e totuşi trist că Guvernul în loc să se preocupe să-şi îndeplinească promisiunile, să se preocupe să reîntregească salariile, să se preocupe să reducă TVA la alimente, aşa cum a promis, să se preocupe să scadă taxele pe muncă, aşa cum a promis, ei se ocupă să-l enerveze pe Traian Băsescu. Păi, asta iertaţi-mă, e ceva mic şi dovedeşte până la urmă dimensiunea reală a politicii Guvernului Ponta!".

 

Reacţia lui Patapievici: Soarta ICR este pecetluită

 

Şeful ICR, Horia-Roman Patapievici, a declarat joi că el crede că soarta acestei instituţii este pecetluită odată cu trecerea ei sub autoritatea parlamentară şi alegerea conducerii ei după un algoritm politic, dând ca exemplu funcţionarea CNSAS şi CNA.

În opinia lui Patapievici, faptul că premierul Victor Ponta a calificat ICR drept o instituţie politizată şi lipsită de transparenţă reprezintă două "minciuni calificate".

Guvernul a confirmat că Institutul Cultural Român va fi trecut de sub autoritatea preşedintelui României în subordinea Parlamentului. "Este o decizie de democratizare a instituţiei şi are menirea de a se transforma într-o structură mai transparentă. Folosirea fondurilor publice trebuie să fie la adăpost de orice suspiciune, or printr-un mecanism transparent şi democratic de control parlamentar, acest lucru se poate îndeplini", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că este mândru de activitatea ICR de când este el şef al statului, iar Horia Roman Patapievici este director, acuzând Guvernul şi PSD că nu au avut decenţa să îl anunţe despre mutarea Institutului de la Preşedinţie la Senat.

Premierul Victor Ponta a afirmat joi că preşedintele Traian Băsescu i-a reproşat, în întrevederea de circa o oră pe care au avut-o, că nu l-a informat că a luat Institutul Cultural Român de la Preşedinţie, el precizând că pe viitor îi va trimite şefului statului agenda de lucru a Guvernului.