Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Voronin acuză Puterea că-i mituieşte parlamentarii

voronin-vladimir-se-stramba.jpg

Liderul PCRM, Vladimir Voronin

Liderul comunist din Republica Moldova, Vladimir Voronin acuză partidele din Alianţa pentru Integrare Europeană că ar încerca  să corupă mai mulţi deputaţi din partidul său, pentru a obţine voturile care nu le ajung să aleagă şeful statului. Liderii partidelor din Alianţă resping aceste acuzaţii, pe care le-au calificat drept "fantezii".

Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac

Liderul comunist, Vladimir Voronin declară că până acum Alianţa pentru Integrare Europeană ar fi încercat să obţină voturile a nouă deputaţi din partidul său, cărora le-ar fi propus în schimb sume ce ar varia între unu şi trei milioane de euro.

El acuză Alianţa că ar încerca să se menţină la putere cu orice preţ şi că nu şi-ar dori alegeri parlamentare anticipate, deoarece le-ar pierde.

Vladimir Voronin mai spune că Partidul Comuniştilor nu va vota sub nici o formă pentru Marian Lupu, candidatul coaliţiei la funcţia de preşedinte.

El subliniază că vinovat de actuala criză politică din Republica Moldova s-ar face acelaşi Marian Lupu care în opinia sa nu ar dispune de "nici o calitate" pentru a fi ales preşedinte.

În replică, Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al Partidului Democrat, parte a coaliţiei majoritare spune că acuzaţiile potrivit cărora Alianţa ar încerca să cumpere voturile comuniştilor nu ar fi decât "nişte fantezii ale domnului Voronin".

"Când face astfel de declaraţii, domnul Voronin ar trebui să aducă şi probe. Or, până acum nu am văzut nici un fel de probe", menţionează Dumitru Diacov.

În Republica Moldova, preşedintele este ales de către Parlament, cu 61 de voturi din totalul de 101. Coaliţia majoritară deţine 59 de locuri în Legislativ şi mai are nevoie de două voturi, pentru a alege şeful statului.

 
Chişinău, Corneliu Rusnac