Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Voronin - cel mai bogat politician din Republica Moldova

200804-3926.jpg

Voronin - cel mai bogat politician din Republica Moldova

Preşedintele Vladimir Voronin este cel mai bogat demnitar din Republica Moldova. Cel puţin aşa reiese din declaraţia de avere a şefului statului. Voronin a declarat proprietăţi în valoare de peste 135 de mii de EURO.

Potrivit Comisiei Centrale de Control a declaraţiilor de avere, preşedintele Vladimir Voronin deţine o casă cu livadă, două loturi de pământ, un apartament de 200 de metri pătraţi şi un garaj. El mai are două automobile marcă „Pobeda" şi „Vaz", produse în fosta URSS şi un motoscuter marca „Yamaha".

Pe locul doi, cu o avere estimată la 120 de mii de EURO, se află Ministrul Apărării, Vitalie Vrabie. Acesta a declarat o casă, 2 apartamente, un lot de pământ şi un autoturism. Vicepreşedintele Parlamentului de la Chişinău, liderul Partidului Popular Creştin Democrat, Iurie Roşca, este al treilea în topul averilor printre politicieni. Bunurile lui se ridică la aproape 80 de mii de EURO. Potrivit declaraţiei de avere, Roşca nu are automobil, ci doar garaj pentru acesta.

Noul premier, Zinaida Greceanîi, a declarat o avere estimată la 76 de mii de EURO.

Comisia Centrală de Control a declaraţiilor de avere precizează din documentele demnitarilor de stat au fost selectate doar datele care, potrivit legii, nu constituie informaţie confidenţială", iar valoarea bunurilor declarate este cea indicată în actele de provenienţă a şi nu cea de piaţă.

Trebuie spus,că în acest an, pentru prima dată, politicienii din Republica Moldova au fost de acord să transmită o copie a declaraţiei lor de venit şi reprezentanţilor Alianţei Anticorupţie care au iniţiat programul AVERE LA VEDERE. Primul care a făcut publice datele despre averea sa în cadrul acestui proiect a fost preşedintele Parlamentului, Marian Lupu.

Iată ce a declarat la RFI, secretarul Alianţei Anticorupţie, Mircea Eşanu (audio)

Averea demnitarilor nu este însă un subiect de interes major în Republica Moldova. Oamenii simpli discută despre asta pe străzi sau la magazine, dar nu foarte mult. Presa scrie doar informativ şi sumar pe această temă, iar societatea civilă abia învaţă să aplice practici care să-i facă pe demnitari să-şi declare în mod transparent averea.

Chişinău, Ilona Spătaru

(03/04/2008;22.00h