Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Voronin se consideră victorios

voronin-vladimir-20100329125016.jpg

Liderul PCRM, Vladimir Voronin.

Partidul Comuniştilor se vede învingător. Ex-preşedintele R.Moldova, liderul PCRM a organizat o conferinţă de presă pe marginea rezultatelor alegerilor parlamentare de duminică. Vladimir Voronin a preferat să vorbească în limba rusă în faţa jurnaliştilor şi a declarat că rezultatul obţinut este o victorie evidentă a partidului de opoziţie.

Tototdată,comuniştii sunt gata să formeze o coaliţie cu Partidul Democrat, condus de Marian Lupu. Şi totuşi, dacă PD ar accepta să meargă împreună cu PCRM, cele două formaţiuni ar avea 58 de mandate, insuficiente pentru a alegerea preşedintelui ţării.

Voronin declară că formaţiunea sa a realizat numărătoarea paralelă şi potrivit acesteia 10 la sută dintre voturile comuniştilor au fost furate.

Ba mai mult, scrutinul s-a desfăşurat cu încălcări grave, spune Vladimir Voronin, cum ar fi  “votarea multiplă, creşterea numărului listelor electorale suplimentare sau manipulările la secţiile de votare de peste hotare“. Observatori naţionali şi internaţionali care au monitorizat întreg scrutinul au însă o altă părere. Alegerile de duminică în mare parte au fost libere şi corecte.

Comuniştii de la Chişinău nu exclud şi un alt scenariu - alianţa cu Partidul Liberal Democrat din Moldova, care le-ar oferi posibilitatea să desemneze şeful statului.

Pe de altă parte, premierul moldovean, preşedintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat a anunţat în cadrul unui breifing că, începând de marţi lansează negocierile cu Partidul Democrat, condus de Marian Lupu dar şi cu Partidul Liberal a lui Mihai Ghimpu pentru a forma o nouă alianţă de guvernare şi a scăpa de comunism. De această dată Alianţa "Moldova Noastră"  nu a ajuns în Parlament, obţinând doar 2,1 la sută. Pragul electoral stabilit pentru partidele politice este de 4 procente. Vlad Filat e de părere că cei care au avut de câştigat sunt alegătorii.

Deocamdată premierul ezită să spună ce funcţie şi-ar dori, chiar dacă PLDM a obţinut un rezultat bun în urma scrutinului. "Vom face tot posibilul ca Parlamentul să fie unul funcţional, să putem forma Guvernul de coaliţie şi să alegem preşedintele", a spus liberal-democratul, Vlad Filat.

La rândul său, preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, este mulţumit de rezultatele obţinute şi este sigur că în actuala componenţă a Alianţei - formate din cele trei partide liberal democrate, viitorul preşedinte al ţării va fi ales.Şi se pare că vom avea nevoie de acelaşi vot de aur ca în aprilie 2009, când urma a fi ales preşedintele ţării.

Partidele liberal democrate vor deţine 60 de mandate, spune Ghimpu şi se va găsi cel puţin un deputat comunist care va vota pentru depăşirea crizei constituţionale şi politice.

 
Corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu