Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vosganian: Bugetul pe 2012 va fi rezultatul buimăcelii şi al unor tentaţii viclene

vosganian-bugetul-2012-va-fi-rezultatul-buimacelii-al-unor-tentatii-viclene.jpg

Varujan Vosganian propune o "schimbare de optică" prin bugetul pe 2012.

Uniunea Social Liberală (USL) ar putea ataca bugetul pe 2012 la Curtea Constituţională, spune la RFI vicepreşedintele PNL, Varujan Vosganian. "Cobalto-terapia asta nu va face decât să cronicizeze agonia în care se află România", declară senatorul liberal.

Varujan Vosganian cere o schimbare de atitudine odată cu bugetul de stat pe 2012: "E limpede că trebuie o schimbare de atitudine. Altminteri, cobalto-terapia asta nu va face decât să cronicizeze agonia în care se află România".

USL propune între altele reducerea CAS şi TVA, pentru a stimula mediul de afaceri. Ce se va întâmpla însă dacă bugetul pe 2012 va trece de Parlament fără amendamentele Opoziţiei? Varujan Vosganian nu exclude sesizarea Curţii Constituţionale. "La Curtea Constituţională mergi atunci când se fac abateri de la lege. Dacă de pildă Guvernul va ignora legea privind indexarea pensiilor, fireşte că vom recurge la Curtea Constituţională, pentru că într-un stat de drept nu poţi printr-o lege anuală să modifici o lege care are aplicabilitate pe un termen mai îndelungat. S-a mai procedat aşa în trecut şi Guvernul ar trebui să înveţe această lecţie: de câte ori bugetul a ignorat legile în vigoare, beneficiarii acelor legi au dat statul în judecată şi au câştigat. Şi de asta, iată, s-au acumulat atâtea datorii ale statului prin hotărâri judecătoreşti definitive acum", spune vicepreşedintele PNL.

 

Vosganian propune o "schimbare de optică"

 

Varujan Vosganian afirmă că bugetul pe 2012 va fi rezultatul unei "buimăceli". "Opinia mea e că acest buget va fi mai degrabă rezultatul buimăcelii şi al unor tentaţii viclene de a pune deoparte vreun miliard şi ceva de euro, pentru a-l folosi în anul electoral cum ştie Guvernul mai bine, mergând pe ideea că dacă dădea banii acum, se uita până atunci, dacă însă îi vor da atunci, vor fi calzi, proaspeţi, ca o pâine scoasă din cuptor!", comentează ironic senatorul liberal.

"Pentru noi, în primul rând importantă este o schimbare de optică. Această idee potrivit căreia restructurarea statului şi consolidarea fiscală se fac prin tăieri permanente este după părerea mea o iluzie", crede Vosganian.

"Trebuie să convenim un program multianual de reducere a TVA, care noi propunem să înceapă chiar în anul viitor cu reducerea unui procent măcar. În legătură cu stimularea investiţiilor, primul lucru pe care-l propunem este o reducere de CAS", declară senatorul PNL.

Întrebat de RFI dacă nu există riscul ca încasările la bugetul statului să scadă în cazul în care s-ar aplica propunerile USL, Varujan Vosganian a răspuns: "În România de astăzi, pe un TVA ridicat, pe un CAS ridicat şi pe această rigiditate extraordinară a administraţiei, care a împărţit ţara în inele concentrice, în care inelul de lângă putere are acces la resurse, iar toate celelalte sunt marginale, nu vom reuşi să redresăm nimic. Uitaţi-vă că de trei ani de zile tot primim lecţii de austeritate şi cu toate astea, 2009-2010 au fost ani de scădere, 2011 este un an de stagnare economică, iar 2012 se duce din ce în ce mai jos la nivelul creşterii economice".

 
Varujan Vosganian, intervievat de Cosmin Ruscior, despre bugetul pe 2012