Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Washington-ul, cu ochii pe Puterea de la Bucureşti

Statele Unite ale Americii şi-au exprimat vineri "preocuparea" faţă de evenimentele politice din România, după destituirea preşedintelui român de către Parlament. Într-un comunicat oficial al Departamentului American de Stat, Washington-ul atenţionează că independenţa justiţiei române este ameninţată.

"Suntem preocupaţi de recentele evenimente din România, aliatul şi partenerul nostru în NATO, care ameninţă echilibrul democratic al puterilor şi subminează instituţiile independente precum justiţia", a declarat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Departamentului American de Stat, Victoria Nuland.

"Facem apel (la guvernul român) pentru ca acest proces (al referendumului) să fie realizat în manieră corectă şi transparentă cu un respect scrupulos pentru statul de drept şi idealurile democratice", a continuat Departamentul de Stat.

Reacţia vine la scurt timp după ce şi Comisia Europeană s-a aratat îngrijorată în urma evenimentelor de la Bucuresti.

"Comisia Europeană este îngrijorată de evoluţiile curente din România, în special cu privire la acţiunile care par să reducă puterile efective ale instituţiilor independente precum Curtea Constituţională. Statul de drept, controlul democratic şi independenţa sistemului judiciar sunt pietre de temelia ale democraţiei europene şi indispensabile pentru încrederea reciprocă în interiorul UE. Politica guvernamentală şi acţiunea politică trebuie să respecte aceste principii şi valori", se arată într-o declaraţie a Comisiei Europene referitoare la România, dată publicităţii vineri.

Ponta spune că va da explicaţii

Premierul Victor Ponta a declarat  vineri seară, după votul din Parlament, că va avea o serie de vizite în mai multe capitale europene şi la Bruxelles pentru a explica situaţia din România.

El a precizat că atât preşedintelui Comisiei Europene, cât şi celui al Parlamentului European, le-a transmis să trimită experţi la Bucureşti, pentru a constata independenţa justiţiei.

Prim-ministrul a menţionat că se va deplasa la Bruxelles timp de două zile pentru a se întâlni cu o serie de oficiali europeni, inclusiv cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, pentru a prezenta situaţia din România.

Totodată, Ponta a anunţat vizite la Paris şi la Berlin.