Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Washingtonul, îngrijorat de potenţiala implicare a Iranului în Siria

washingtonul-ingrijorat-potentiala-implicare-iranului-siria.jpg

Şeful Pentagonului, Leon Panetta (Foto: AFP/Mike Theiler)

Secretarul american al Apărării, Leon Panetta, a declarat într-o conferinţă de presă la Washington că Iranul "încearcă să formeze o miliţie în Siria, care să se alăture regimului" şi a subliniat îngrijorarea administraţiei sale. Cu aceeaşi ocazie, Panetta a precizat că un atac israelian împotriva Iranului nu este iminent.

"Tot ceea ce poate rezulta din acest lucru, sincer, este o prelungire a suferinţei sirienilor", a spus Leon Panetta. "Iranul ar trebui să se mai gândească la implicarea sa". Această miliţie este compusă din "sirieni în majoritate şiiţi, pe alocuri alawiţi", la fel ca preşedintele Bashar al-Assad, a menţionat generalul Martin Dempsey, şeful de Stat Major american. El spune că miliţia este formată urmând modelul Armatei Mahdi din Irak, o puternică miliţie şiită condusă de Moqtada Sadr, care a luptat împotriva forţelor americane în Irak.

Armata siriană este slăbită de dezertările unei părţi a liderilor săi. "Armata siriană luptă de aproximativ 18 luni. Oricare armată ar fi afectată de un astfel de ritm", a declarat şeful de Stat Major american, potrivit căruia forţele guvernamentale au probleme cu aprovizionarea şi au moralul afectat. "Din această cauză, Iranul intră în joc (...), pentru a ridica o parte din presiunea care apasă pe militarii sirieni", a declarat Dempsey.

În aceeaşi conferinţă de presă, Panetta a respins rapoartele care susţin că un atac israelian împotriva Iranului ar fi iminent. "Nu cred că au luat o decizie în acest sens", a spus Panetta după ce premierul israelian declara recent că timpul se scurge în chestiunea iraniană. Secretarul american al Apărării este de părere că mai există o fereastră de negociere diplomatică. Iranului i-au fost impuse recent noi sancţiuni economice, din cauza suspiciunilor legate de programul său nuclear.