
Politică
Washingtonul suspectează că Rusia ar construi o bază militară în Serbia
vuk-jeremic-ivica-dacic-sergej-soigu.jpg

Corespondentul RFI la Belgrad, Petar Tomic:
Potrivit declaraţiei şefului diplomaţiei sârbe, Vuk Ieremić, la Niş ia naştere primul centru regional pentru intervenţii de urgenţă în Europa. Luni, ministrul rus pentru situaţii extraordinare, Serghei Şoigu, a adus în spaţiul destinat centrului 35 de tone de corturi, pături, generatoare electrice şi alte produse necesare unui astfel de centru. Şoigu şi ministrul sârb de interne, Ivica Dačić, au semnat protocolul privind transferul şi dispunerea mijloacelor acestui centru.
Pe marginea vizitei ministrului Şoigu la Niş, cotidianul belgrădean Blitz a publicat marţi comentariul expertului american pentru Europa sud-estică, Januš Bugajski. Acesta susţine că administraţia americană bănuieşte că Rusia şi-ar pregăti terenul pentru deschiderea unei baze militare în Balcani. Centrul de la Niş, consideră Bugajski, ar trebui să fie un contra-punct al prezenţei Statelor unite în Kosovo, Bulgaria şi România.
Ideea despre deschiderea la Niş a unui centru sârbo-rus de intervenţie pentru situaţii extraordinare a prins contur în anul 2009. Între timp, a fost amenajat spaţiul necesar pentru depozite şi birouri. De la bun început, proiectul a trezit suspiciuni că poate reprezenta o viitoare bază militară. În repetate rânduri, opinia publică sârbă s-a declarat împotriva oricărei prezenţe militare străine în Serbia.
În declaraţiile făcute luni, miniştrii Dačić, Ieremić şi Şoigu au respins orice aluzie la o eventuală pregătire a terenului pentru revenirea militară a ruşilor în Balcani. Revoltat de insistenţa ziariştilor, la un moment dat, Dačić a subliniat că Serbia este o ţară independentă şi că poate decide liber cum şi cu cine va colabora. Ministrul Vuk Ieremić a fost categoric şi a respins orice idee cu privire la crearea de baze militare în Serbia, comentând ironic că pe teritoriul Serbiei deja există baze militare impuse fără voinţa Belgradului, referindu-se la prezenţa militară străină în Kosovo.
Întrebările ziariştilor l-au deranjat şi pe ministrul rus Şoigu, care a declarat că cei care banuiesc că este vorba de un obiectiv militar ar face mai bine să vină să cureţe zona de bombele rămase neexplodate în urma bombardamentelor NATO din 1999. Şoigu a relevat că Rusia intenţionează să investească în Centrul umanitar de la Niş două milioane de dolari. Vara trecută, elicopterele ruseşti au luat parte în două rânduri la stingerea incendilor din zonă, alături de pompierii sârbi.
Januš Bugajski este angajat al Centrul pentru studii internaţionale strategice din Washington. Dânsul arată că în pofida repetatelor dezminţiri ale Belgradului şi Moscovei, autorităţile americane bănuiesc şi în continuare că este vorba de un centru rus pentru urmărirea activităţii NATO, inclusiv a scutului antirachetă care va fi instalat în România. Bugajski este de părere că Rusia, în momentul de faţă, nu are mijloacele necesare pentru a construi o bază militară. Dar, în perspectivă, dacă energia va rămâne în conjunctura pieţei internaţionale şi dacă Putin va fi reales în funcţia de preşedinte, Kremlinul nu va abandona ambiţia revenirii militare în Balcani, consideră Bugajski.