Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Weber îl contrazice pe Băsescu: proiectul Roşia Montană e foarte păgubos!

weber-il-contrazice-basescu-proiectul-rosia-montana-e-foarte-pagubos.jpg

Renate Weber consideră că proiectul de la Roşia Montană este "păgubos".

Proiectul minier de la Roşia Montană este "foarte, foarte păgubos" pentru România, spune la RFI europarlamentarul liberal, Renate Weber. Ea consideră că preşedintele Traian Băsescu "se simte cu musca pe căciulă" şi face declaraţii "superficiale" pe acest subiect. Şeful statului spunea joi la Sulina că proiectul "trebuie făcut".

Proiectul de la Roşia Montană "trebuie făcut", pentru că România are nevoie de el, "dar cu condiţia să fie renegociată partajarea beneficiilor", declară preşedintele Traian Băsescu.

Afirmaţia sa este taxată de eurodeputatul PNL, Renate Weber. "O văd uşor superficială, pentru că se referă strict la chestiunea beneficiilor, din punct de vedere material, fără să aibă în vedere întreaga complexitate a pierderilor care s-ar produce în acea zonă, dacă acest proiect se materializează", comentează parlamentarul european declaraţia preşedintelui.

Traian Băsescu a precizat că proiectul de la Roşia Montană nu poate fi pornit fără avizul Comisiei Europene. El mai spune că Guvernul "trebuie să aibă curajul" să le spună românilor că acest proiect trebuie făcut. Preşedintele a evocat ca argument evoluţia preţului aurului în ultimii cinci ani: "Ce ţară stă cu o asemenea avere în pământ, fără să găsească soluţii s-o scoată?".

 

Renate Weber: Preşedintele e cu musca pe căciulă!

 

Preşedintele "se simte cu musca pe căciulă", comentează Renate Weber, care crede că PDL are o "datorie" faţă de Roşia Montană Gold Corporation (RMGC). "PDL a fost întotdeauna cel care a susţinut acest proiect. Dacă vă duceţi prin zonă, mai găsiţi încă afişe din campania electorală din 2004 şi veţi vedea că preşedintele Băsescu însuşi în zonă era un mare susţinător al proiectului. Dar pentru că ştie că e de fapt un proiect foarte controversat, care a născut foarte multe critici nu doar în ţară, ci şi în afara ţării, de asta cred că vorbeşte de "curaj". Cred că PDL are o datorie, cu ghilimele sau fără ghilimele faţă de RMGC, pentru ca acest proiect să se întâmple", susţine Renate Weber.

"Nu mai aveam alte resurse în România decât să dăm banii la RMGC ca să facă această exploatare minieră la suprafaţă, distrugând patru masivi muntoşi, toate siturile arheologice care sunt acolo, mediul pe o durată pe care preşedintele şi eu şi probabil cei din generaţia noastră nici n-o s-o mai prindă?", se întreabă europarlamentarul liberal, care spune că "e o distrugere pe termen lung".

 

Proiectul Roşia Montană este "foarte, foarte păgubos"

 

În opinia Renatei Weber, proiectul de la Roşia Montană "nu este doar păgubos pentru statul român, pentru generaţiile viitoare, ci este, dacă vă duceţi puţin în analiza lui, chintesenţa a ceea ce înseamnă corupţie în România, indiferent de costurile pe care ţara le are de plătit. Deci din toate punctele de vedere, cred că acest proiect este foarte, foarte păgubos pentru noi toţi!".

Întrebată de RFI cum poate dovedi "corupţia" despre care vorbeşte, Renate Weber a răspuns: "Dacă vă uitaţi pe statele de plată ale companiei miniere, veţi vedea că de-a lungul timpului, foarte mulţi din decidenţii politici locali, fie ei personal au fost pe statele de plată ale companiei, fie persoane foarte apropiate lor. Acestea sunt nişte conflicte de interese definite ca atare chiar de legea română şi ei nu puteau să ia decizii!".

 
Renate Weber, intervievată de Cosmin Ruscior, despre scandalul Roşia Montană