Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


WikiLeaks: Julian Assange poate fi eliberat pe cauţiune

protest-assange.jpg

Sute de protestatari au cerut eliberarea lui Assange. AFP/Leon Neal

Justiţia britanică a stabilit că fondatorul WikiLeaks poate fi eliberat pe cauţiune dar în condiţii stricte. Julian Assange  a fost arestat pe 7 decembrie la Londra fiind acuzat de autorităţile suedeze de agresiune sexuală.

Fondatorul WikiLeaks va plăti o cauţiune de 240.000 de lire sterline echivalentul a 283.000 de euro şi va fi obligat să poarte o brăţară electronică.

El va fi obligat să se prezinte în faţa autorităţilor zilnic, la ore fixe.

Australianul în vârstă de 39 de ani a fost prezent la Tribunalul Westminster, el fiind susţinut de mai multe  celebrităţi şi sute de protestatari.

Decizia tribunalului a fost primită cu aplauze atât în sala de judecată cât şi afară - unde protestatarii se adunaseră pentru a cere eliberarea fondatorului WikiLeaks.

Julian Assange  va apărea în faţa instanţei pe 11 ianuarie. Australianul a devenit cunoscut în lumea întreagă după ce WikiLeaks a publicat note  diplomatice americane confidenţiale, provocând reacţii de indignare la nivel internaţional.

Autorităţile suedeze doresc să-l interogheze pe fondatorul WikiLeaks după ce două femei l-ar fi acuzat de agresiuni sexuale. Oficial, pe numele lui Julian Assange nu a fost făcută nicio acuzare în acest dosar.

Australianul spune însă că odată extrădat autorităţile suedeze îl vor preda Statelor Unite.

UPDATE 1:  Assange nu va fi eliberat deocamdată din închisoare pentru că autorităţile suedeze au decis marţi să facă apel. Prin urmare, justiţia britanică trebuie să examineze apelul în termen de 48 de ore.