Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


WSJ: Ponta face "uvertura pacii"

victor-ponta-1.jpg

sursa: ghimpele.ro

Premierul Romaniei Victor Ponta a acordat ziarului Wall Street Journal un interviu in care promite ca dupa alegerile parlamentare sa inceteze lupta politica cu presedintele Traian Basescu. Ponta le-a spus ziaristilor americani ca va castiga alegerile si ca va reveni in functia de premier dupa care isi va concentra atentia pe provocarile economice si sociale ale tarii.

Wall Street Journal aminteste ca Victor Ponta este unul din cei mai tineri lideri ai Europei si il citeaza pe Ponta cu o declaratie in care recunoaste ca a sa coalitie a facut greseli atunci cand a vrut sa-l demita pe presedintele Traian Basescu pe baza unor acuzatii ca si-ar fi depasit atributiile constitutionale. Criza politica din acest an a fortat investitorii sa se debaraseze de asset-uri romanesti, a incetinit ritmul de crestere a economiei si a dus la acuzatii din partea UE si a SUA la adresa lui Ponta pe fondul unei amenintari a statului de drept, spun jurnalistii de la WSJ.

Ponta a mai spus ca nici el nici presedintele Basescu nu-si doresc o noua criza dupa aceasta “vara fierbinte”. “Dupa alegeri, nimeni nu-si poate permite... o noua criza. Cred ca presedintele va sta in banca sa, guvernul va avea sprijinul noului parlament si avem multa treaba anul viitor”, a precizat Victor Ponta in interviul acordat WSJ.

Ziarul american precizeaza ca exista posibilitatea unui nou conflict intre Ponta si Basescu in luna decembrie. In teorie, presedintele ar putea desemna un premier din randul propriului sau partid chiar daca Ponta se asteapta sa aiba majoritate absoluta in Parlament iar coalitia sa USL este favorita in sondaje. “Asta nu se va intampla”, a spus premierul pentru WSJ, adaugand: “Sunt sigur ca pana si presedintele va face totul pentru stabilitatea tarii”.

Purtatorul de cuvant al presedintiei, Bogdan Oprea, a confirmat pentru WSJ ca presedintele va opta pentru “persoana care reprezinta interesul national” refuzand sa precizeze daca aceasta va fi Victor Ponta. In eforturile sale de a remedia relatiile cu Europa, premierul a fost de acord ca presedintele Basescu sa reprezinte Romania la Consiliul European, subiect de disputa anterior cu seful statului. Ponta e descris de WSJ drept un premier care a promis sa tina economia in limitele disciplinei bugetare convenite cu FMI si care vrea de asemenea ca Romania sa adere la planurile de reglementare unica a pietei bancare europene ce ar intra in vigoare anul viitor desi tara sa nu e in zona Euro.

Eforturile sale par sa dea roade, afirma WSJ care citeaza oficiali europeni sub protectia anonimatului. Acestia ar fi impresionati de cum a raspuns Ponta cererilor europene din vara acestui an. Totusi, conchide ziarul, partenerii Romaniei sunt in continuare ingrijorati de presupusele atacuri la independenta justitiei si de atacurile politicienilor la adresa DNA si ANI.