Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Yemenul se îndreaptă spre posibile alegeri anticipate

yemenul-se-indreapta-posibile-alegeri-anticipate.jpg

Proteste în Yemen (Foto: Reuters/Khaled Abdullah)

Preşedintele Yemenului, Ali Abdulah Saleh, se află în Arabia Saudită, pentru a semna un acord care prevede transferul puterilor sale către vicepreşedintele ţării, Abd-Rabbou Mansour Hadi. Potrivit acordului, pus la punct sub auspiciile Consiliului de Cooperare în zona Golfului, vicepreşedintele va trebui să organizeze alegeri anticipate în cel mai scurt timp.

Anunţul cu privire la acest acord a fost făcut de televiziunea de stat yemenită, care însă nu a dorit să vorbească de vreo schimbare de regim: "Preşedintele republicii", se arată în comunicatul de miercuri dimineaţă, "a sosit pe aeroportul din Riyad, pentru a vizita regatul Arabiei Saudite, la invitaţia şefilor acestuia şi să semneze acordul iniţiat de ţările din Golf".

Lunea trecută, Opoziţia din Yemen făcuse cunoscut că a ajuns la un acord cu şeful statului, pentru un transfer al puterilor sale către vicepreşedinte, dar autorităţile nu au dorit să confirme acest lucru decât miercuri.

Preşedintele Saleh, aflat la putere de peste 33 de ani, a refuzat în repetate rânduri orice concesii, dar ţara este paralizată de circa zece luni de rivolte care au slăbit statul şi au permis militanţilor fundamentalişti să preia controlul sudului ţării. În aceste condiţii, preşedintele a cedat, inclusiv în urma presiunilor venite din partea Arabiei Saudite, care s-a temut de o extindere a revoltelor pe propriul teritoriu, ca urmare a proximităţii geografice.