Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zeci de experţi cer schimbarea strategiei în Afganistan

obama-barack-mai-multi-soldati.jpg

Preşedintele american, Barack Obama

Preşedintele american, Barack Obama face joi, 16 decembrie, bilanţul noii sale strategii în Afganistan, la un an după ce a decis să trimită încă 30 de mii de soldaţi. 50 de experţi internaţionali i-au trimis o scrisoare deschisă lui Obama, prin care îi cer să schimbe strategia din Afganistan.

Cel mai cunoscut dintre experţi este generalul McChrystal, fost şef al operaţiunilor din Afganistan. Experţii îi cer preşedintelui american să înceapă neîntârziat negocieri cu talibanii, singura cale de a salva situaţia din Afganistan.

Deşi Obama spune că situaţia militară s-a îmbunătăţit, nu este aşa, consideră experţii. Efectele strategiei militare americane sunt altele decât cele scontate : raidurile aeriene cu frecvente victime colaterale au dus la îndepărtarea populaţiei de coaliţie şi de Guvernul afgan. Talibanii câştigă tot mai mulţi adepţi în rândul populaţiei, în timp ce coaliţia pierde din ce în ce mai mulţi oameni.

Tot mai multe confruntări armate se înregistrează între talibani şi coaliţie, în loc ca acestea să se diminueze : zece mii în 2009 şi 18 mii anul acesta.

Experţii consideră că SUA trebuie să accepte că talibanii fac parte din populaţia afgană, că talibanii sunt mai degrabă preocupaţi de situaţia Afganistanului, decât de un jihad global. Talibanii sunt singurii care pot ajuta la reconstruirea unor puteri locale şi a statului afgan.

Cei 50 de experţi aşteaptă de la preşedintele Obama să admită faptul că angajamentul american este excesiv şi inutil, că occidentalii pot ajuta ţara să se restabilească, dar nu pot pretinde să o gestioneze, că cele 65 de miliarde de dolari, cheltuite în fiecare an de Washington, pentru întreţinerea trupelor dislocate ar putea fi folosite mai bine, dacă ar fi orientate spre programe de reconstrucţie şi relansare a economiei.

În plus, experţii cred că fără Pakistan, orice soluţie este sortită eşecului : Afganistanul este o ţară enclavizată, iar comunicarea sa cu lumea se face prin intermediul Pakistanului.

Totuşi, experţii sunt conştienţi că demersul lor nu va avea impact imediat la Washington, unde administraţia Obama se află încă sub influenţa şefilor militari, care consideră că succesul strategiei americane depinde de suplimentarea efortului militar din partea coaliţiei.