Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zgonea: Nu a existat nici o ingerinţă a vreunui parlamentar asupra unui judecător al CC

zgonea-nu-existat-o-ingerinta-vreunui-parlamentar-unui-judecator-al-cc.jpg

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, se declară într-un interviu la RFI împotriva ideii că "cineva din politică" a exercitat presiuni asupra unui judecător al Curţii Constituţionale. Reacţia sa vine după ce judecătoarea Aspazia Cojocaru a fost ameninţată vineri, potrivit CC.

Curtea Constituţională îşi exprima vineri în jurul prânzului "grava îngrijorare în legătură cu faptul că doamna judecător Aspazia Cojocaru a fost ameninţată înainte de începerea dezbaterilor asupra avizului de suspendare din funcţie a preşedintelui României, cu privire la votul pe care urmează să-l dea", informa vineri biroul de presă al CC.

Întrebat cum comentează incidentul, Valeriu Zgonea a răspuns: "Nu am nici o informaţie care să poată să mă facă pe mine să analizez ce s-a întâmplat acolo. Ceea ce pot să vă spun e că nu este nici o ingerinţă a vreunui parlamentar, deputat sau senator, asupra vreunui judecător al Curţii Constituţionale. Ştiţi foarte bine că eu, ca preşedinte al Camerei Deputaţilor nu mi-am exprimat şi nu-mi exprim nici o opinie faţă de celelalte instituţii ale statului, în special faţă de justiţie, în funcţia pe care o deţin, dar nici ca parlamentar, ca deputat, lider de grup parlamentar, niciodată nu am intervenit în decizia justiţiei şi nu am exprimat o opinie politică cu privire la deciziile pe care justiţia le-a luat".

"Sunt întru-totul împotrivă ca cineva din altă parte decât din cadrul instituţiei să exercite presiuni şi din instituţie, asupra unui judecător al Curţii Constituţionale. Resping ideea sau nuanţa că cineva din politică a făcut aşa ceva! Resping această idee! Nu s-a întâmplat niciodată în 22 de ani, de când sunt eu parlamentar de 12 ani şi nu am auzit nici un politician să facă asemenea presiuni. Resping această chestiune cu fermitate şi cu puterea pe care pot s-o am, ca preşedinte al Camerei Deputaţilor", continuă şeful Camerei Deputaţilor.

Valeriu Zgonea spune că are "încredere că doamna Aspazia Cojocaru se va adresa justiţiei şi va informa care sunt persoanele care au făcut aşa ceva şi acele persoane vor plăti, conform legilor în vigoare, dacă a existat acest fundament, pentru ceea ce au făcut. Dar vreau să vă spun că doamna Aspazia Cojocaru a semnat acest raport (avizul CC privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu-n.r.) şi-i mulţumesc şi ei şi judecătorilor Curţii Constituţionale că s-au încadrat în termenul cerut de către Parlamentul României. Le mulţumesc pentru celeritate şi pentru rapiditate!".

 
Valeriu Zgonea, intervievat de Cosmin Ruscior, despre ameninţările primite de o judecătoare a CC