
Politică
Zi decisivă pentru clasa politică din Republica Moldova
parlament-republica-moldova.jpg

Corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu
Până la prânz, liderii formaţiunilor politice care au acces în Parlament nu s-au întâlnit. Pentru luni este anunţată o nouă rundă de negocieri, a zecea la număr, între partidele liberal-democrate.
Totodată, reprezentanţii Partidului Democrat al ex-comunistului Marian Lupu urmează să se întâlnească şi cu cei ai Partidului Comuniştilor.
După negocierile de duminică dintre partidele din fosta Alianţă pentru Integrare Europeană, Marian Lupu a declarat că luni ar putea anunţa viitoarea coaliţie de guvernare, de centru-stânga sau centru-dreapta. Negocierile par a fi destul de anevoioase, lupta fiind dată pentru funcţii şi interese destul de mari.
Încă la începutul lunii decembrie, când au fost lansate negocierile dintre Partidul Comuniştilor şi Partidul Democrat, se vehicula că PCRM a venit cu o oferta generoasă pentru PD-ul lui Marian Lupu, cedându-le două dintre cele trei fotolii importante în stat.
Funcţia de preşedinte al ţării a fost oferită Partidului Democrat şi de liberal-democraţii premierului Vlad Filat, care au acumulat cele mai multe voturi la alegerile din 28 noiembrie, dintre toate partidele din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană.
Partidul Liberal al preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu s-a arătat dispus să cedeze funcţia de şef al Parlamentului democraţilor, dar temporar, până va fi găsită o soluţie.
Atât Partidul Liberal Democrat, cât şi Partidul Liberal consideră că depăşirea crizei politice din Republica Moldova poate avea loc doar prin reconstituirea alianţei de guvernare, în componenţa căreia să intre PL, PLDM şi PD.
Legislativul se întruneşte în prima şedinţă, marţi, 28 decembrie, la ora 15. Cei 101 deputaţi îşi vor primi mandatele din partea reprezentanţilor Comisiei Electorale Centrale. Şedinţa va fi condusă de decanul de vârstă în actualul Parlament, liderul comunist, Vladimir Voronin. Deputaţii ar trebui să formeze comisiile de profil, dar şi să aleagă preşedintele Parlamentului. Aici putem avea surprize, în cazul în care nu se anunţă până mâine constituirea viitoarei coaliţii de guvernare. În funcţie de cum se va vota, vom putea afla ce fel de coaliţie a fost constituită, de centru-dreapta sau de centru-stânga.
Guvernul Filat şi-a dat luni demisia, iar marţi o va prezenta în faţa deputaţilor. Potrivit Constituţiei, dacă nu este ales preşedintele Parlamentului, interimatul este asigurat de premierul în exerciţiu, în cazul de faţă, Vlad Filat.