Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zi decisivă pentru DSK

zi-decisiva-dsk.jpg

Zi decisivă pentru DSK. AFP Photo / David KARP

Pentru fostul preşedinte al Fondului Monetar Internaţional, DSK, acuzat de viol în Statele Unite, ziua de luni ar putea fi una decisivă.  Din surse ale presei americane se afirmă chiar că procurorul ar putea abandona procedura penală lansată împotriva lui Dominique Strauss Kahn.

Ce putem spune însă acum în legătură cu acest adevărat serial politico-judiciar care durează de pe data de 14 mai este că aici în Franta speculaţiile au mai degrabă o notă optimistă. S-ar părea, deci, că procurorul Cyrus Vance se pregăteşte să recomande clasarea întregii afaceri. După trei luni de anchetă se impune o concluzie clară nu în privinţa a ceea ce s-a întîmplat efectiv în acea cameră de hotel între Dominique Strauss Kahn şi camerista Nafissatou Diallo, ci în privinţa profilului moral al acesteia din urmă.

Altfel spus, ea a fost prinsă, ca să zicem aşa, cu mai multe minciuni... Iar procurorul pare acum să fie convins că nici un juriu popular nu va fi capabil să spună: "dincolo de orice îndoială rezonabilă suntem convinsi că DSK este vinovat de viol". Această formulă magică face parte din scenografia justiţiei americane, ori, iată, camerista nu mai apare ca o victimă perfect credibilă, cum a fost cazul atunci cînd a izbucnit afacerea.

De unde şi acest scenariu evocat în Franţa: nu este exclus ca DSK să poată lua un avion în zilele următoare pentru a se întoarce în patria sa. Ceea ce nu va însemna însă şi o reîntoarcere la viaţa politică, spun mai toţi experţii. Chiar dacă justiţia americană îl va declara pe DSK curat ca lacrima, acesta mai are de înfruntat procesul civil intentat de cameristă în Statele Unite precum şi un altul, tot pentru tentativă de viol, intentat de o tînără scriitoare şi jurnalistă în Franţa.

Liderii stîngii implicaţi în acest moment în campania pentru prezidenţialele franceze sunt toţi foarte prudenţi în legătură cu posibila revenire a lui DSK pe arena politică. Şi mai toţi subliniază faptul că fostul ministru şi fostul preşedinte al Fondului Monetar Internaţional va avea nevoie de o lungă perioadă de "reconstrucţie" interioară... El va trebui să se reconcilieze cu opinia publică, să recîştige terenul pierdut, să redevină credibil şi să-şi facă, poate, şi autocritica în faţa unor camarazi sau a unor alegători care au crezut în el şi l-au considerat demn de urmat nu numai pentru ideile sale sale ci şi pentru verticalitatea sa morală.