Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zi importantă la Curtea Constituţională

zi-importanta-curtea-constitutionala.jpg

Decizii importante aşteptate la Curtea Constituţională.

Suspendarea şi eventuala demitere a preşedintelui Traian Băsescu trece de la războiul politic la cel juridic. Curtea Constituţională urmează să judece luni trei contestaţii depuse ca urmare a deciziilor luate în Parlament săptămâna trecută.

Cea mai previzibilă decizie a Curţii Constituţionale este cea referitoare la legea referendumului. Majoritatea USL a votat în sesiunea ordinară o modificare potrivit căreia preşedintele poate fi demis cu votul majorităţii cetăţenilor care se prezintă la urne, modificare atacată de PDL. Curtea va respinge cel mai probabil contestaţia PDL, scrie Adevarul, iar legea va merge la promulgare.

O a doua contestaţie pe care o are de judecat luni Curtea Constituţională vizează propria sa lege de funcţionare. Majoritatea USL a votat o modificare la lege prin care a scos de sub controlul de constituţionalitate hotărârile Parlamentului. Scoaterea de sub controlul Curţii a hotărârilor Parlamentului a fost atacată de PDL. Dacă acum Curtea respinge cererea, legea merge la promulgare şi Parlamentul scapă de controlul constituţional al hotărârilor sale. Dacă e acceptata contestaţia, legea se întoarce în Parlament spre a fi pusă în concordanţă cu decizia Curţii, iar avalanşa de hotărâri luate de Parlament săptămâna trecută şi care au avut drept scop final suspendarea preşedintelui poate fi atacată.

Tot luni, de la ora 14, Curtea Constituţională se întruneşte pentru a analiza sesizarea depusă vineri de preşedintele Traian Băsescu. Acesta cere Curţii să soluţioneze conflictul juridic de natură constituţională dintre preşedintele şi Parlamentul României. Din declaraţia de vineri seara a lui Traian Băsescu, rezultă însă că aceasta ar viza faptul că cele două suspendări ale preşedintelui, din 2007 şi 2012, ambele decise fără a se constata "încălcări grave ale Constituţiei" generează o instabilitate politică pe termen lung.