Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Zi istorică pentru Israel şi palestinieni

zi-istorica-israel-palestinieni.jpg

Primii deţinuţi palestinieni sunt eliberaţi de Israel, în schimbul lui Gilad Shalit (Foto: Reuters/Ronen Zvulun).

Israelul îl aşteaptă cu nerăbdare pe soldatul Gilad Shalit. Luat prizonier acum aproape două mii de zile, adică mai bine de cinci ani, de către miliţiile Hamas din Fâşia Gaza, Shalit ar urma să-şi redobândească libertatea marţi, 18 octombrie, în urma unui acord fără precedent între statul israelian şi mişcarea radicală islamistă.

Soldatul franco-israelian Gilad Shalit este eliberat în schimbul a peste o mie de prizonieri palestinieni deţinuţi în puşcăriile israeliene. Acordul la care a ajuns Israelul cu Hamasul s-a putut concretiza doar graţie medierii egiptene. Într-o primă etapă, Gilad Shalit va fi transferat în Israel, via Egipt, unde îl aşteaptă familia sa şi premierul Benjamin Netanyahu, pe o bază militară.

Autorităţile israeliene au promis o ceremonie discretă, pentru a nu îndurera familiile victimelor atentatelor palestiniene. Trebuie spus că din primul contingent de 477 de prizonieri palestinieni, pe care Israelul îi eliberează marţi în schimbul lui Gilad Shalit, cei mai mulţi erau condamnaţi la închisoare pe viaţă, fiind acuzaţi de uciderea unor israelieni.

Unii din ei se vor putea întoarce în Fâşia Gaza, unde Hamasul le-a rezervat o primire triumfală, alţii vor pleca spre Cisiordania sau Ierusalimul de Est.

Un grup restrâns de prizonieri va lua însă drumul exilului, fiind alungat în ţări precum Turcia, Qatar sau Siria.

Acordul semnat săptămâna trecută de Hamas cu Israelul prevede eliberarea ulterioară, în următoarele două luni, a altor 550 de prizonieri. Eliberând în total 1.027 de prizonieri contra unui singur soldat, statul evreu plăteşte acum proporţional cel mai mare preţ. În mai 1985 fuseseră eliberaţi 1.150 de palestinieni, dar în schimbul a trei militari.

Politica israeliană care prevede sistematic schimbarea de prizonieri contra soldaţi este apreciată de opinia publică, mai puţin de familiile victimelor atentatelor palestiniene, care şi în cazul Shalit au făcut recurs, fără success, însă, în faţa Curţii Supreme.