Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Zi de manifestaţii în Rusia. Regimul joacă la intimidare

zi-manifestatii-rusia-regimul-joaca-intimidare.jpg

Percheziţii în Rusia (Foto: Reuters/Denis Sinyakov)

În ajunul unei noi manifestaţii prevăzute marţi la Moscova împotriva preşedintelui Vladimir Putin, autorităţile ruse au efectuat luni o serie de percheziţii fără precedent în rândul liderilor Opoziţiei.

Zece locaţii au fost percheziţionate de poliţişti mascaţi şi înarmaţi cu mitraliere. Au fost vizate apartamentele unor personalităţi de frunte din Opoziţie. Bloggerul Alexei Navalnîi, liderul de stânga Serghei Udalţov şi prezentatoarea vedetă a televiziunii, Xenia Sobtchak, au fost ţinta acestor adevărate desanturi poliţieneşti. În casa acesteia din urmă, oamenii de ordine ar fi găsit peste un milion de euro.

De asemenea, anchetatorii au luat poziţie în faţa domiciliului lui Boris Nemţov, fost vicepremier rus, acuzat că simpatizează cu Opoziţia. Respectivul nu era însă acasă, au precizat autorităţile.

Mişcările de apărare a drepturilor omului au denunţat aceste percheziţii considerate ca nişte "tentative de a torpila manifestaţiile de azi, pentru a-i speria pe oameni ca să nu vină să ia parte la ele". Anchetatorii spun însă că aceste operaţiuni sunt legate de precedentele manifestaţii ale Opoziţiei, cele din 6 mai, care s-au terminat "într-o dezordine masivă", afirmă Poliţia.

E adevărat că acum o lună, reuniunea a peste 20 de mii de protestatari s-a terminat cu o bătaie generalizată, soldată cu răniţi atât printre poliţişti, cât şi în rândul manifestanţilor. 12 protestatari au fost atunci arestaţi şi ei riscă până la zece ani de închisoare. Opoziţia afirmă însă că provocatorii din Poliţie ar fi fost la originea violentelor ciocniri de atunci.

Percheziţiile de luni au provocat şi o reacţie la Washington, unde autorităţile americane s-au declarat "profund preocupate de ceea ce se aseamănă cu o hărţuire a Opoziţiei". Opoziţie pusă tot mai mult sub presiune de autorităţi, care au promulgat zilele trecute şi o controversată lege privind manifestaţiile.