Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Zinaida Greceanâi va fi noul prim-ministru al Republicii Moldova

200803-3505.jpg

Zinaida Greceanâi va fi noul prim-ministru al Republicii Moldova

Zinaida Greceanâi a fost nominalizată de Preşedintele Vladimir Voronin în funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova. Acesta a prezentat în faţa Parlamentului de la Chişinău decretul de desemnare în funcţie a Zinaidei Greceanâi.

După şedinţa dejoi a Parlamentului, preşedintele Vladimir Voronin a anunţat fracţiunile parlamentare că o va propune pe Zinaida Greceanâi, prim vicepremier în Guvernul Tarlev, la funcţia de prim-ministru. Reprezentanţii fracţiunilor din legislativ nu au avut obiecţii faţă de această candidatură.

Cel mai probabil, preşedintele Vladimir Voronin o va desemna pe Zinaida Greceanâi pentru funcţia de şef al Guvernului în şedinţa de vineri a Parlamentului.

Din momentul desemnării, candidatul va avea la dispoziţie două săptămâni pentru a prezenta Legislativului echipa şi programul său de guvernare. Noul premier va fi votat de Parlament.

Comuniştii întrunesc o majoritate confortabilă pentru alegerea primului-ministru. Ei deţin 55 de mandate în Legislativ, iar pentru investirea unui nou premier este nevoie de 52 de voturi.

Tot atâţia ani, 52, are şi Zinaida Greceanâi. Ea s-a născut în regiunea Tomsk din Federaţia Rusă şi face parte din echipa Partidului Comuniştilor. Este economist de profesie. La un an după alegerile parlamentare din 2001, câştigate de comunişti, ea a fost numită ministru al finanţelor în Guvernul Tarlev, iar după parlamentarele din 2005 a fost reinvestită în aceeaşi funcţie şi numită prim-vice-prim-ministru.

Tot în 2005, Zinaida Greceanâi a candidat la funcţia de primar al Chişinăului din partea PCRM. Alegerile nu au fost însă validate din cauza prezenţei scăzute la urne.

Greceanâi, considerată un bun profesionist, este agreată şi de mulţi lideri ai opoziţiei din Republica Moldova.

Chişinău, Ilona Spătaru

20/03/2008;17.20h