Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Zinaida Greceanâi va fi noul Prim-Ministru al Republicii Moldova

200803-3525.jpg

Zinaida Greceanâi va fi noul Prim-Ministru al Republicii Moldova

Zinaida Greceanâi, vice-premier în Guvernul Tarlev, este candidatul partidului de guvernământ al comuniştilor la funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova. Greceanâi are la dispoziţie două săptămâni pentru a prezenta Parlamentului echipa sa şi programul de guvernare.

Preşedintele Vladimir Voronin a prezentat Parlamentului decretul de desemnarea Zinaidei Greceanâi la funcţia de prim-ministru la ora 10. Toată procedura a durat aproximativ un minut, şeful statului nu a discutat cu legislatorii de la tribună şi nici nu a făcut declaraţii pentru presă. La scurt timp după citirea decretului despre numirea candidatului la funcţia de premier, preşedintele a părăsit Parlamentul.

Candidatul partidului de guvernământ al comuniştilor la funcţia de prim-ministru, Zinaida Greceanâi are la dispoziţie 15 zile pentru a prezenta Legislativului echipa sa şi programul de guvernare. Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu a declarat că Dna Greceanâi trebuie să fie extrem de operativă în acest sens. El a mai spus că în scurt timp Parlamentul va stabili ziua în care vor fi discutate propunerile candidatului la funcţia de premier.

Comuniştii din legislativ au suficiente voturi pentru a-şi instala candidatul. Partidul de guvernământ doreşte un guvern tehnocrat fără figuri cu greutate politică. Presa rusă de azi scrie că Zinaida Greceanâi are toate şansele să fie şi viitorul preşedinte al Republicii Moldova. Potrivit ziarului „Commersant", în PCRM nu exista o alternativă lui Vladimir Voronin, iar comuniştii doresc să folosească eficient timpul rămas până la parlamentarele din 2009 pentru a promova figura viitorului preşedinte pe postul de prim-ministru.

Zinaida Greceanâi, 52 de ani, face parte din echipa PCRM. Este economist de profesie. În 2002, la un an după venirea la putere a comuniştilor, a fost numită Ministru al Finanţelor în Guvernul Tarlev, iar după alegerile parlamentare din 2005, ea a fost reconfirmată în această funcţie şi numită vice-premier.

Greceanâi a fost şi candidatul comuniştilor la funcţia de primar al Chişinăului în 2005. Alegerile nu au fost însă validate din cauza prezenţei scăzute la vot.

Dacă va fi acceptată de Parlament, Zinaida Greceanâi va deveni prima femeie şef de Guvern din Republica Moldova.

Chişinău, Ilona Spătaru

21/03/2008;11.20h