Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ziua Femeii în Parlamentul European

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Marţi se împlinesc o sută de ani de când Ziua Femeii este sărbătorită în lume. Evenimentul este marcat prin dezbateri în Parlamentul European, reunit la Strasbourg.

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Două rapoarte sunt dezbătute marţi în plenul  Parlamentului European. Primul este realizat de bulgăroaica Mariya Nedelcheva şi tratează subiectul inegalităţilor femeie-bărbat, iar al doilea, cel al româncei Rovana Plumb atrage atenţia asupra femeilor care trăiesc în sărăcie.

Evenimentul celebrării Zilei Femeii pentru a suta oară va fi marcat printr-o ceremonie separată marţi la prânz, la care participă preşedintele Parlamentului, Jerzy Buzek şi vice-preşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding.

Cei doi au semnat de altfel un articol publicat săptămâna trecută în cotidianul International Herald Tribune, în care denunţau discriminarea femeii pe piaţa muncii şi explicau că UE nu va ezita să impună cote obligatorii la angajare.

Obiectivul Uniunii este ca până în 2015, cel puţin 30% dintre persoanele aflate în Consiliile de Administraţie ale întreprinderilor să fie femei, procent care trebuie să ajungă la minim 40% în 2020.

În prezent, o persoană de decizie din zece este femeie şi dacă UE nu face nimic, doar în 50 de ani se va constata o egalitate de şanse în domeniu.

În fine, spun Reding şi Buzek, persistă în UE decalajul de salariu între femei şi bărbaţi, cu tendinţa cea mai supărătoare în Europa de vest, unde la muncă şi pregătire profesională egale, o femeie poate fi plătită cu până la 35% mai puţin decât un bărbat.