Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ziua naţionala a Ungariei cu iz electoral

200803-3415.jpg

Ziua naţionala a Ungariei cu iz electoral

Aniversarea a 160 de ani de la revoluţia din 1848, ziua naţională a Ungariei s-a desfăşurat sub semnul votului zdrobitor al electoratului de la referndumul recent contra taxelor medicale şi de înscriere la universitate.

Premierul Ferenc Gyurcsany în alocuţiunea sa festivă a vorbit despre parteneriatul dintre naţiune şi guvernanţi şi de responsabilitatea acestora în a nu dicta un ritm al reformelor pe care naţiunea nu poate sau nu vrea să-l urmeze, adică a făcut într-un fel autocritica guvernului. La finele discursului premierul a făcut o paralelă între perturbarea de către extremişti a alocuţiunii primarului liberal al Budapestei, Gabor Demszky şi agresarea la Cluj a unui tânăr maghiar de către Noua Dreaptă.

La mitingul partidului Fidesz, cel mai important partid de opoziţie, în loc de câteva sute de mii, n-au participat decât aproximativ 25 de mii de persoane şi liderul dreptei, Viktor Orban a ţinut un discurs moderat. El a comparat guvernul cu consiliul de regenţă de pe vremea absolutismului habsburgic şi a calificat referendumul drept o judecată populară constituţională reprezentând o inovaţie politică mondială. - referendum, de altminteri considerat de partidele de guvernământ drept o manifestare a demagogiei sociale şi a populismului.

La manifestaţiile extremei drepte n-au participat decât circa 2 000 de persoane, în discursurile lor liderii radicali l-au acuzat pe Viktor Orban de încălcare a promisiunilor de anul trecut, când a iniţiat un atac total contra guvernului considerându-l ilegitim şi cerând imperios alegeri anticipate.

Seara câteva sute de extremişti s-au dedat la acte de violenţă pe străzile Budapestei - aruncând cocteiluri Molotov şi răsturnând maşini - acte reprimate rapid de către poliţie.

Budapesta, Laszlo Bihari

3/17/2008;13.20h