
Politică
Ziua Ocupaţiei Sovietice, mărul discordiei, la Chişinău
ghimpu-mihai-liderul-partidului-liberal-moldova-presedintele-parlamentului-moldovean-ales-28-august-.jpg

Decretul semnat de preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, prin care în fiecare an, la 28 iunie va fi marcată Ziua Ocupaţiei Sovietice şi a comemorării victimelor regimului totalitar comunist a provocat discuţii controversate în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană, dar şi printre comunişti. Oficiali ruşi au criticat dur şi ei decizia şefului statului, transmite corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu (audio).
Potrivit decretului semnat de preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, pentru luni, 28 iunie, au fost programate mai multe manifestaţii în centrul Capitalei, dar şi în celelalte raioane ale Republicii Moldova.
Trei dintre cei patru lideri ai Alianţei pentru Integrare Europeană s-au convocat sâmbătă într-o şedinţă de urgenţă, în lipsa liberalului Mihai Ghimpu, cel care a decretat 28 iunie Ziua Ocupaţiei Sovietice, pentru a discuta despre decizia lui Ghimpu, dar şi despre disensiunile care au apărut.
Liderii Alianţei s-au arătat profund indignaţi de decizia preşedintelui interimar, susţinând că a luat-o de unul singur, fără a consulta colegii de Alianţă. Marian Lupu a anunţat că nici un reprezentant al Partidului Democrat nu va participa, la manifestaţiile prilejuite de Ziua Ocupaţiei Sovietice şi a cerut abrogarea decretului.
Potrivit liderului democrat, decizia lui Ghimpu "încalcă principiile de funcţionare a Alianţei, care au fost discutate în august 2009, când a fost formată coaliţia liberal-democrată".
Comuniştii au depus o sesizare la Curtea Constituţională privind legitimitatea deciziei semnate de preşedintele interimar. "Decretul încalcă suveranitatea şi integritatea statului, normele cu privire la unitatea poporului", susţine Sergiu Sârbu, juristul Partidului Comuniştilor.
Totodată, deputaţii comunişti au anunţat că revin luni, 28 iunie, la şedinţa Parlamentului, când va fi audiat raportul Comisiei de Condamnare a Comunismului. Anterior, istoricii moldoveni, membri ai Comisiei au cerut preşedintelui interimar să condamne comunismul şi să interzică secera şi ciocanul, precum şi folosirea termenului "comunist" în denumirea partidelor politice.
În acelaşi decret, Mihai Ghimpu a cerut Rusiei, succesoare de drept a Uniunii Sovietice, să-şi retragă trupele militare de pe teritoriul Transnistriei. Vice-premierul, ministrul de Externe, Iurie Leancă a declarat la rândul său că printr-un simplu decret, "nu-şi dă seama cum se poate obţine retragerea trupelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova".
Decretul emis săptămâna trecută de preşedintele moldovean a fost criticat dur şi de oficialii ruşi. Potrivit Ministerului de Externe de la Moscova, a fost declanşată "o campanie politică orientată împotriva relaţiilor moldo-ruse. Este un sacrilegiu pervertirea istoriei comune a poporului nostru şi al celui moldovenesc. Decizia lui Ghimpu a fost luată pentru a sustrage atenţia de la problemele actuale ale Republicii Moldova şi pentru a dezbina societatea", se arată într-o declaraţie publicată pe pagina web a Ministerului rus de Externe.
Chiar dacă decretul semnat pe 24 iunie a provocat controverse pe scena politică din Republica Moldova, dar şi din Rusia, preşedintele interimar a declarat că nu-şi va anula decizia.
În mai multe localităţi din Republica Moldova, se pare că nu se va ţine cont de decretul liberalului Mihai Ghimpu. Autorităţile locale comuniste din oraşul Bălţi, capitala de nord a Republicii Moldova au anunţat că nu organizează nici o acţiune în ziua de 28 iunie.