Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ziua Unirii, cu huiduieli şi fluierături

basescu-traian-hora-unirii.jpg

Traian Băsescu a fost huiduit la Iaşi.

Sărbătorirea Unirii Principatelor s-a transformat în scandal cu iz politic, la Iaşi, luni, 24 ianuarie. Preşedintele Traian Băsescu a fost huiduit când şi-a făcut apariţia în Piaţa Unirii şi în timpul discursului său. Şeful statului nu s-a prins în hora unirii decât preţ de câteva secunde.

Modernizarea statului nu este o himeră, o lozincă sau dorinţa cuiva, ci o necesitate pentru viitorul ţării, le-a spus preşedintele oamenilor adunaţi în Piaţa Unirii din Iaşi. Traian Băsescu a fost huiduit şi fluierat de mulţime.

"Nimeni nu are secretele viitorului. Privind în istorie, trebuie să observăm că marile momente ale istoriei noastre sunt legate de unitate, de respectul faţă de momentele pe care înaintaşii noştri le-au valorificat", declară şeful statului.

El mai spune că Unirea din 1859 a marcat un moment fundamental în istoria românilor, care nu ar fi fost valorificat dacă nu ar fi fost apoi Războiul de Independenţă şi momentul 1918.

"Marea Unirea nu s-a realizat nici în birouri, nici într-un oraş. S-a realizat cu sacrificiul generaţiei tinere, care a pus ţara mai presus chiar decât viaţa, o generaţie care a ştiut să fie unită, care a ştiut să fie puternică", afirmă Traian Băsescu.

Preşedintele le-a urat românilor să aibă tăria să continue reforma în sănătate, în educaţie, să facă reformă în justiţie, în agricultură, "adică să modernizeze ţara".

După discurs, preşedintele s-a prins pentru câteva momente în hora unirii, apoi s-a retras în hotelul aflat în Piaţa Unirii.

Cei mai mulţi protestatari făceau parte dintr-un grup de aproximativ o sută de pensionari militari. Ei au scandat "Cuza cel Mare, Băsescu Dezbinare !" şi "Vânzători de ţară !".

Primarul Iaşiului, social-democratul Gheorghe Nichita a încercat să tempereze mulţimea : "Vă invit, vă implor să respectăm această sărbătoare a naţiunii, să lăsăm deoparte discuţiile, persoanele şi să arătăm că ne respectăm idealurile".

De partea sa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Simirad declară că evenimentul de la Iaşi va rămâne în istorie drept o "manifestare odioasă". El i-a spus primarului Nichita să-i fie ruşine pentru modul de organizare.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi a fost şi el huiduit şi fluierat de unii oameni prezenţi la manifestările de Ziua Unirii Principatelor. Baconschi le-a spus celor prezenţi că românii au datoria, indiferent de opţiunile politice, să le transmită generaţiilor viitoare un stat modern.

Teodor Baconschi şi ministrul Turismului, Elena Udrea au fost huiduiţi în momentul în care au depus o coroană de flori din partea Guvernului, la statuia lui Alexandru Ioan Cuza.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu spune că nimeni nu a adus oameni la Iaşi, pentru a protesta şi că a fost o reacţie normală a unor cetăţeni "batjocoriţi şi trataţi drept paraziţi".

La rândul său, liderul PSD, Victor Ponta declară că mulţimea i-a arătat preşedintelui "ceea ce crede poporul cu adevărat despre el".

 
Un reportaj realizat de corespondentul RFI la Iaşi, Violeta Cincu